Een man in het Limburgse Bergen is zijn hond kwijt vanwege openstaande schulden. Het dier is in beslag genomen door een deurwaarder. Als de wanbetaler en de schuldeisers er niet snel uitkomen, wordt de hond geveild.

Het gaat om een zes jaar oude Duitse dog met de naam Nero. Eigenaar Harry van der Schoot zegt tegen 1Limburg verbaasd te zijn dat zijn huisdier is afgepakt. "Een hond van zes die gemiddeld acht jaar oud wordt, wat heeft die voor waarde?" Van de Schoot heeft nog een hond, die is niet in beslag genomen.

Volgens deurwaarder Harrie van de Pas is Nero in goede handen. "Hij is bij de dierenarts geweest en wordt verzorgd door een tijdelijke bewaarder." Een bezoekregeling is er op dit moment niet.

De inbeslagneming van de viervoeter is volgens Van de Pas een laatste poging om tot een regeling te komen met Van der Schoot. "De zaak loopt al een aantal jaar en we moeten druk uitoefenen om betaling los te krijgen."

Volgens de wet mag een deurwaarder beslag leggen op de hele inboedel en huisdieren vallen daar ook onder. Van der Schoot zegt dat de deurwaarder de wet misbruikt om druk op hem uit te oefenen. "De schuldeiser wil zo pressie op mij uitoefenen. De hond is namelijk hoogstens 100 euro waard."

Van der Schoot zegt dat hij nu alleen akkoord kan gaan met een betalingsregeling waarmee hij zijn hond pas over 25 maanden terugkrijgt. "Dat betekent dat ik hem terugkrijg tegen de tijd dat hij overleden is."

De wet op beslag- en executierecht stamt uit 1838 en is nooit gemoderniseerd. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is het dan ook hoog tijd dat de wet wordt herzien.

"Onze visie op huisdieren is niet meer zoals toen. Nu worden dieren vaak gezien als een lid van het gezin en niet meer als een zaak van waarde", zegt voorzitter Wilbert van de Donk. "We willen een regeling waarin duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen huisdieren en bijvoorbeeld honden van fokkers."

In juni is een wetsvoorstel ingediend waarin onder meer een uitzondering wordt gemaakt voor reguliere huisdieren. Het voorstel is nog niet aangenomen.