NOORD-HOLLAND - Auto's die met elkaar communiceren en intelligente verkeerslichten: het wordt allemaal getest op de N205. Daarmee is Noord-Holland een voorbeeld voor de wereld. Ook maakt het van de N205 misschien wel de 'slimste' weg van de wereld.

De N205 wordt regelmatig gebruikt om het nieuwste van het nieuwste op het gebied van 'smart mobility' te testen. Dat houdt in dat de provincie op de weg slimme technieken voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid onderzoekt.

"Alle verkeerslichten zenden hier hun status uit. Ze zenden uit welke kleur licht het op dat moment is en welke kleur het gaat worden. Daardoor kun je als automobilist weten welke kleur het gaat worden en erop reageren", zegt onderzoeker van TNO Eymert van Rooy.

De komende jaren investeert de provincie in dat soort nieuwe technieken. Daarmee wordt naar een betere bereikbaarheid van de regio en een meer leefbare omgeving gestreefd. "We zijn aan het kijken hoe we dit soort dingen nu al kunnen onderzoeken, maar ook hoe we ze nu al kunnen inzetten zodat het verkeer veiliger wordt."