Kinderboerderij Daalhoeve in Maastricht wordt sinds een paar weken lastiggevallen. Mensen voeren de dieren bitterballen en gooien, naar het lijkt, chloortabletten in het drinkwater, meldt de kinderboerderij. Twee pinguïns zijn ziek geworden door het bijvoeren, eentje is inmiddels overleden.

De boerderij heeft een vergunning om tien exotische diersoorten te houden. In juni werden de pinguïns en otters verwelkomd. "En toen is het allemaal begonnen. Er ontstond ophef op sociale media over de pinguïns. Mensen dachten dat de beesten het koud moesten hebben en het te warm hadden in Maastricht", vertelt eigenaar Ralph Frissen.

Dag na dag vond Frissen dode vissen bij de dieren of zag hij hoe bitterballen aan de otters werden gevoerd. Toen de dierenpolitie en de NVWA lieten weten dat de boerderij zich aan de regels hield, werd het even rustiger. Tot afgelopen weekend: toen werd er iets in het drinkwater van de pinguïns gegooid. "In het weekend was het water nog groen, na het weekend niet meer. Dus het was waarschijnlijk chloor", zegt Frissen.

Twee van de drie pinguïns hebben het water gedronken. De dieren hebben verbrandingsverschijnselen aan de slokdarm, luchtpijp en de longen gekregen, zegt Frissen. Een van de pinguïns is inmiddels overleden, de tweede gaat het volgens Frissen waarschijnlijk ook niet overleven. "Nu vragen we ons af: was het gewoon naïeve goeiigheid en wilden de buurtbewoners het water 'zuiveren'? Of had de actie kwade bedoelingen? Ik word ook bedreigd."

De medewerkers van de boerderij hebben aangifte gedaan bij de dierenpolitie.