Het houdt de gemoederen in de Schiedamse wijk De Gorzen flink bezig: twee transformatiehuisjes waar kinderen van de nabijgelegen school vrolijke beelden op hadden geschilderd, zijn overgeverfd met een dikke groene laag. Alleen een lieveheersbeestje is nog over.

Tot twee dagen geleden zaten de transformatiehuisjes naast basisschool De Gorzen in Schiedam nog vol met giraffen, bloemen en olifanten. Maar daar is een volledig groen landschap van over: een buurvrouw die in dezelfde straat woont zou zich aan de tekeningen storen en verfde de huisjes donkergroen.

"Het is erg jammer dat dit is gebeurd", zegt een bewoonster tegen Editie NL. "Mijn kinderen zitten op die school en de tekeningen horen er echt bij." Een paar jaar geleden kregen de transformatiehuisjes hun vrolijke uiterlijk, maar voor de buurvrouw zou het een doorn in het oog zijn geweest.

Het is niet de eerste keer dat de vrouw zich uitspreekt over de buurt: "Ze zeurt over alles wat er in en om de school gebeurt. Ze ergert zich aan de kleuren en een paar jaar geleden hing ze zelfs kippengaas om haar hek, zodat kinderen er niet konden koprollen."

De kinderen van de buurtbewoonster reageerden verdrietig toen ze de huisjes zagen: "Ze hebben er hard aan gewerkt. Het is hun tekening die er al jaren staat. Alleen het lieveheersbeestje is nog te zien."

Nadat een foto van de huisjes op Facebook was gezet, kwam er een golf aan reacties binnen. "Het liep nogal uit de hand. Het huis van de vrouw is beklad met graffiti en er zijn hakenkruizen op de huisjes geschilderd." Wie daar verantwoordelijk voor zijn, dat weet de bewoonster niet. "Het houdt de gemoederen in ieder geval bezig."

De politie en de gemeente zijn ingelicht. De vrouw zou een boete krijgen en de kinderen van de school gaan in het nieuwe jaar een nieuw kunstwerk maken. "We hopen dat de rust daarmee snel weer terugkeert."
Foto