Ruim een halve eeuw nadat hij was verdwenen en dik een decennium nadat zijn resten waren ontdekt, is het lichaam geïdentificeerd van een verongelukte skiër die in de Italiaanse Alpen werd teruggevonden. Het blijkt te gaan om een 35-jarige Fransman, van wie de broer nog leeft.

Het mysterie begon in 2005 toen in de Aostavallei in Noord-Italië een lichaam in de sneeuw werd gevonden. Er waren maar weinig aanknopingspunten, maar duidelijk was dat het slachtoffer een man van in de dertig was.

Op basis van zijn kledingstijl concludeerde men dat het slachtoffer zeker een halve eeuw geleden moest zijn omgekomen. Zijn luxe uitrusting en kleding met monogram wees op een gefortuneerde buitenlandse toerist, ook omdat er geen Italiaanse vermissingen waren. Gezien zijn dunne kleding gingen onderzoekers ervan uit dat de man in de lente of aan het begin van de winter was omgekomen.

Afgelopen juni deelde de Italiaanse politie de details via sociale media, in de hoop dat de identiteit van de man achterhaald kon worden. Al snel kwam er een veelbelovende tip binnen van een Française van wie de oom in 1954 was verdwenen.

Een dna-test met de nu 94-jarige broer van de vermiste man bevestigde de vermoedens, meldt de Italiaanse politie nu. Henri le Masne was op 26 maart 1954, zijn 35ste verjaardag, niet teruggekomen van een ski-tocht. Een gevonden bril kwam overeen met een foto van Le Masne.

Le Masne was vijftien dagen op vakantie in het gebied. Het lijkt erop dat hij die dag op 3100 meter is overvallen door slecht weer.

Volgens zijn broer was Henri nooit bang voor de risico's van bergsport. Hij hield juist van de vrijheid en stilte tijdens het wandelen en skiën. "Hij had een onafhankelijk karakter."
Foto