'Zinloos'. Een ander woord heeft meteoroloog en weerman Gerrit Hiemstra niet voor de weersvoorspelling van Weerplaza dat het eind deze maand wel eens 42 graden - en dus recordwarm - zou kunnen worden.

Het weer is niet alleen een boeiend praatje op straat of in het café, het is ook big business. Het bureau Weerplaza scoorde maandag behoorlijk goed met het bericht dat het volgens berekeningen het in het weekend van 28 en29 juli wel eens 40 graden kan worden. Of zelfs warmer!

De mededeling van Weerplaza maakte her en der indruk. ,,Ik hoop oprecht dat de weermodellen de weg kwijt zijn. Anders staat ons een ongekende hittegolf te wachten", twitterde weervrouw Helga van Leur.

De gemoederen en de temperaturen onder diverse weermannen liep vervolgens snel op. Hiemstra bleek het meest uitgesproken.
'Het kan ook 8 graden worden'

Via datzelfde kanaal liet Gerrit Hiemstra, weerpresentator van de NOS weinig heel van die voorspelling. ,,Waarom dit? De kans is 2 procent op een termijn van twaalf dagen vooruit. De kans op 40 graden is ook 2 procent. Zinloos. Misschien ook even vermelden dat de minimumtemperatuur op 26 juli wel eens op 8 graden kan uitkomen. De kans daarop is namelijk net zo groot."
Gerrit Hiemstra

Voor de mensen van Weerplaza was de opwinding genoeg aanleiding om nog een bericht via Twitter de wereld in te slingeren over de weersverwachting. ,,Geen paniek. Met beide benen op de grond: de kans dat het zo heet wordt is erg klein (doch niet nul). Hitte staat zeker wel op het programma."

Weermannen zijn het er over het algemeen over eens dat een voorspelling minder betrouwbaar wordt wanneer het gaat om de middellange tot lange termijn. Hoe heet het eind deze maand wordt, zien we vanzelf. Als de weermannen het hoofd zo lang maar koel weten te houden.