Zweetlucht wordt veroorzaakt door de bacterin in je oksels. Onderzoekers hebben drie zweetgeuren gedentificeerd. Hoe jouw zweet ruikt, hangt af van welke bacterin er onder jouw armen domineren.

Van zichzelf is je zweet geurloos. De lucht ontstaat als bacterin op de huid voedingsstoffen in het zweet afbreken en afvalstoffen vormen.

Ieder mens heeft een persoonlijke samenstelling van bacterin. Onderzoekers namen monsters van de bacterieflora in de oksel van diverse proefpersonen, en daaruit bleek dat acht bacterin domineren. Ze komen echter niet altijd in dezelfde verhouding voor.
Drie bacterin veroorzaken zweetlucht

Drie van de soorten bacterin die het prettig vinden in de oksel geven het zweet een geur: Corynebacterium veroorzaakt een lucht die doet denken aan geiten, Staphylococcus ruikt naar ui en Anaerococcus naar komijn.

Als deze drie bacteriesoorten een groot aandeel vormen van de bacterin in je oksels, heb je een opvallende zweetlucht. Heb je het geluk dat ze minder sterk aanwezig zijn, dan ruikt je zweet neutraler.

Zweet ruikt niet overal op het lichaam even sterk. Dat komt doordat we twee typen zweetklieren hebben. Het type in je oksels en je kruis scheidt melkzuur en ureum af, waarmee de bacterin zich voeden.

Op andere plekken op het lichaam bevat het zweet alleen zout. Daarvan kunnen bacterin niet leven en daarom stinkt het zweet op je handpalmen bijvoorbeeld niet.