Met bamboe verkeersborden heeft Bloemendaal een primeur in huis. Het is de eerste Noord-Hollandse gemeente waar deze duurzame verkeersborden geplaatst zijn.

Het is even wennen. Langs de weg bij de gemeentewerf van Bloemendaal staan doodgewone verkeersborden die zeggen dat 'inrijden voor alle verkeer' hier verboden is. Maar wie aan de achterkant kijkt ziet 'bruine lollies'. Wethouder Henk Wijkhuisen is vereerd dat hij het eerste bamboebord mag plaatsen. "Als het bord net zo goed is als mijn bamboe onderbroek zit het wel snor", aldus de wethouder.

Bloemendaal heeft samen met de andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam beloofd dat de gemeentes bij hun inkoop, waar mogelijk, voorrang geeft aan duurzame producten. Daarom kiest Bloemendaal bij het plaatsen van nieuwe verkeersborden voortaan voor de bamboe variant. Iets duurder maar aanzienlijk beter voor het milieu.

Traditionele borden worden gemaakt van aluminium en bij dat proces is heel veel energie nodig. Bamboe daarentegen is een natuurproduct dat enorm snel groeit en bovendien ijzersterk is. Ook in ons soms gure klimaat geven de bamboeborden geen krimp. Volgens fabrikant HR Groep in Rijswijk zijn de bamboeborden 100x duurzamer dan gewone verkeersborden.

De fabriek maakt bij de productie van verkeersborden al gebruik van milieuvriendelijke lijm en kunststof maar het basisbord bleef van aluminium. Bij een zoektocht naar een goed alternatief kwam men terecht bij bamboefabrikant MOSO uit Zwaag. Inmiddels zijn de eerste duurzame bamboe verkeersborden geplaatst langs de openbare weg.
Foto