Een 19-jarige inwoner van Nes (Ameland) heeft amper twee weken kunnen genieten van zijn rijbewijs. Nadat hij op 12 maart vorig jaar was betrapt op rijden onder invloed -van softdrugs- moest hij het roze pasje alweer inleveren.

Het rijbewijs ligt nu bij het CBR, de Nesser krijgt het terug als hij heeft bewezen dat hij een jaar lang zonder softdrugs kan. Daarvoor moet hij verschillende onderzoeken ondergaan, die hij zelf moet betalen. Tegen rechter Marijke Jansen zei hij maandag dat hij helemaal is gestopt met softdrugs.

Hij was bij Joure tegen de lamp gelopen, toen hij een minirotonde twee keer rond reed. Politieagenten zagen dat en vonden het verdacht. De verdachte moest blazen. Daar kwam niks uit, maar in zijn bloed was de stof THC gevonden, de werkzame stof van cannabis. De Nesser zei dat dat dan van de avond ervoor moest zijn.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat het bloed onderzocht, kwam tot de conclusie dat de aangetroffen hoeveelheid THC de rijvaardigheid waarschijnlijk nadelig had beļnvloed. Officier van justitie Lianne Stoltenborg eiste een boete van 500 euro plus 300 euro