Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië, schiet vier Japanners te hulp die zwaar zijn afgezet in zijn stad. Hij gaat de veel te dure restaurants aanpakken.

De vier kregen voor een niet al te copieuze maaltijd van vier biefstukken, een bord gebakken vis en water een rekening van 1100 euro voorgeschoteld.

Drie vrouwen die tot het gezelschap behoorden, maar naar een ander restaurantje gingen, aten daar weliswaar ook voor een flinke prijs, maar naar Venetiaanse begrippen viel die wel mee: voor drie vismaaltijden waren ze 350 euro kwijt.

De vier studenten zijn na hun bezoek aan het restaurant vlakbij het San Marcoplein naar de politie gestapt. Brugnaro noemde de gang van zaken een schande en heeft beloofd de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Hij is niet de enige Venetiaan die zich over de te hoge prijzen boos maakt. De belangengroep Gruppo 25 aprile heeft zich het lot van de Japanse studenten ook aangetrokken. De actiegroep van circa 1800 'rasechte' Venetianen verzet zich tegen het massale toerisme en de woekerprijzen in het centrum van de stad, omdat inwoners daar ook het slachtoffer van zijn.

De hoge kosten van het levensonderhoud in het oude Venetië hebben volgens deze actiegroep in de afgelopen zestig jaar al zeker 100.000 oorspronkelijke Venetianen uit het centrum van de stad verdreven.