Op deze stormdag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. De een nog bizarder dan de ander. Wat is het verhaal achter de beelden?

We beginnen bij Samuel de Koeijer. Hij staat thuis bekend als een notoire uitslaper, maar de Bilthovenaar mag van geluk spreken dat hij vanmorgen moest werken. "Mijn bed ligt helemaal in puin", zegt de 21-jarige.

Rond 11.00 uur waaide een boom tegen de voorkant van het huis. Een dikke tak boorde door het dak van Samuels slaapkamer. Zijn broer en moeder waren wel thuis en hoorden gerommel en een doffe knal. Ze zagen de ravage, belden de brandweer en daarna Samuel.

"Het was goed schrikken", herinnert hij het telefoongesprek met zijn familie. "De brandweer zei ook: als je er had gelegen... kijk maar naar de schade." Een deel van het dak is zwaar beschadigd. Iemand van de woningstichting is langs geweest om de schade op te nemen.

Bladblazen met windkracht 10?
Je kunt gerust zeggen dat het vandaag niet een ideale dag was om blaadjes op te ruimen, windstoten tot 120 kilometer per uur maken het werken met een bladblazen overbodig.

Zou je zeggen.

Meerdere mensen stuitten op gemeentemedewerkers die het er toch op waagden. Zo ook Fred den Hartog, die erover twitterde. "Staat een kerel met een bladblazer voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug blad uit de gemeentetuinen te blazen." Foto

Hij werd niet door iedereen geloofd ("Dit meen je toch niet serieus?!"). Daarom besloot hij ook een foto van de man te publiceren.

Navraag bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug leert dat de medewerker in dienst is van een aannemersbedrijf. De gemeente zou vanochtend contact met hen hebben gezocht. Het advies: stop met het werk vanwege de storm. "Het is dan aan de aannemers om dat aan hun personeel door te geven", zegt een woordvoerder. "Daarna is dat ook gebeurd."

Dat er halverwege januari nog blaadjes worden opgeruimd, komt door de sneeuw uit december die lang bleef liggen. Vorige maand kon het verwijderen van bladeren daardoor niet afgerond worden, zegt een woordvoerster. Dat is deze maand weer opgepakt en "dit is het staartje van die werkzaamheden".

De foto en het verhaal vindt de woordvoerster "aardig", maar ze wil er niet te veel over geinen. "Ik hoor net dat er doden zijn gevallen. De storm is gaan liggen en alles moet worden opgeruimd. We gaan weer verder."

Fred was dus zeker niet de enige die iemand in de weer zag met een bladblazer. Ook in Bennekom werd iemand gespot.

Die opruimwerkzaamheden stonden al even op de planning, zegt een woordvoerder van de gemeente. De foto zou vanochtend vroeg zijn genomen. "De medewerkers waren daarom nogal verbaasd dat er nu nog over gesproken wordt", zegt de woordvoerder. "Ze hebben vanochtend voor de storm de putten netjes bladvrij gemaakt en de machines zijn allemaal binnen, morgen wordt er weer mee gereden. De medewerkers zijn nu grote takken aan het verwijderen op straat."

Ook in het centrum van Haarlem was het raak. Volgens Spaarnelanden, dat het onderhoud verzorgt in Haarlem, gaat het om een a-locatie. Daarom wordt "ongeacht het weer" een veegwagen ingezet.