Hoe ga je om met een kerk vol elfjes die verplaatst moet worden? Voor dat probleem stonden ze in IJsland. Er moet namelijk een nieuwe weg komen in het plaatsje Alftanes, vlak bij de hoofdstad Reykjavik.

Juist op die plek lag een grote rots, waarin elfjes zouden wonen.

In het verleden heeft de aanleg van nieuwe wegen al meermaals vertragingen opgelopen. Toen werd het uiteindelijk meestal opgelost met deze standaardformulering: "De kwestie is opgelost door het uitstel van de constructie, waardoor de elfen wellicht konden verhuizen". Er is ook minstens een weg bekend die plots versmalt, om vanaf daar de elfenpopulatie te ontzien.

Ragnhildur Jónsdóttir is woordvoerder van de elfen. Ze is ter plekke om erop toe te zien dat de verplaatsing van de elfenkerk goed verloopt.

“Toen de elfen zich realiseerden dat deze weg gelegd zou worden vroegen ze om deze specifieke plaats te sparen,” aldus Jónsdóttir. “De wegbeheerder ging akkoord met het versmallen van deze weg. Om de kerk te sparen hebben ze hem naast de lava gezet.”

De plannen voor de nieuwe strook asfalt werden in december 2013 door het IJslandse Hooggerechtshof een halt toegeroepen, toen bleek dat de weg zeer waarschijnlijk de natuurlijke woonplaats van de elfjes zou verwoesten. Uiteindelijk werd besloten de weg smaller te maken en de elfenkerk te verplaatsen.

Elfen en trollen hebben een grote invloed op de IJslandse cultuur. Ruim 62 procent van de inwoners van het land zegt dat er op zijn minst een kans is dat elfen bestaan. Sommigen geloven dat elfjes de verborgen mensen zijn die ook in de IJslandse mythologie voorkomen.