Ten minste zeven leerlingen van een basisschool in Hellevoetsluis waren aanstaande donderdag niet welkom op het kerstdiner van de school. Reden: hun ouders hadden de vrijwillige ouderbijdrage van 50 euro niet betaald.

De schoolleiding van De Wateringe bedacht zich pas nadat het Algemeen Dagblad contact opnam. Al spreekt een woordvoerder van de school liever over 'de kerstgedachte'. De school wilde verder niet reageren.

Het is de bedoeling dat leerlingen donderdag zelf een gerecht meenemen naar het kerstdiner. De basisschool zorgt voor het drinken. Het is dus niet zo dat de leerlingen niet welkom waren omdat de school hoge kosten heeft aan het diner, zegt 'buurtmoeder' Agnes Oosterboer in het AD.

Oosterboer sprak schande over de houding van de school. "Hier in de wijk wonen best veel mensen die het niet breed hebben. Ik heb begrepen dat een aantal ouders de huurtoeslag heeft gebruikt om de ouderbijdrage te betalen, omdat ze niet willen dat hun kind wordt uitgesloten."

Scholen mogen ouders vragen om een bijdrage, maar hen daar niet toe verplichten. De ouderbijdrage is voor extraatjes, niet voor zaken die nodig zijn voor de opleiding.