BEEK EN DONK - Op het eerste gezicht zijn het rood-met-witte balken die midden op de weg zijn neergelegd. De reactie is dan ook: direct het gaspedaal loslaten en voet richting de rem. En daar is het met dit nieuwe driedimensionale zebrapad dan ook precies om te doen.

De oversteekplaats met gezichtsbedrog komt te liggen op de Heereindsestraat in Beek en Donk, ter hoogte van voetbalclub Sparta '25. Het was één van de twee speerpunten op gebied van verkeersveiligheid van de Laarbeekse jeugdgemeenteraad, waarin Spartanen Finn van de Heuven, Steyn van Halteren en Koen van Leuken zitting hebben. De jeugdraad maakte zich zorgen over de veiligheid van de overstekende voetbaljeugd. Voor het clubgebouw is twee weken geleden al een spandoek opgehangen met de tekst 'Spaar onze Spartanen', om automobilisten te manen kalm aan te doen op deze plek.

De voetbalclub heeft parkeerplaatsen ingeleverd - pal aan de drukke Heereindsestraat - voor de aanleg van de nieuwe Laolaveldjes, een omheind kunstgrasveld van 25 bij 18 meter. Het terrein is eigendom van de gemeente. Doordat nu aan de andere kant van de velden wordt geparkeerd is de situatie er wel veiliger op geworden. Alleen de oversteekplaats moet nog worden aangepakt.

Als het 3D-zebrapad goed blijkt te werken, wordt het ook op andere plekken in Laarbeek ingezet. Het tweede speerpunt van de jeugdraad, op gebied van verkeersveiligheid, is die bij daltonbasisschool 't Otterke aan de Beverstraat in Beek en Donk. Dat project loopt nog.
Foto