Plaatje voor plaatje slingeren ze uit printers: selfies van het strand, uit de club, op de bank. Van over de hele wereld, ja, ook uit Nederland. Misschien maak je zonder het te weten wel onderdeel uit van een bekroonde foto-installatie.

Selfie Factory van het kunstenaarsduo Kenke+Trefz heeft dit jaar de Australische Digital Portraiture Award gewonnen. De installatie bestaat uit vijf printers die op kassabonpapier alle Instagramplaatjes met de hashtag selfie uitprint. Een achteloos groeiende berg papierstroken op de vloer van het National Portrait Gallery in Canberra symboliseert de online-vluchtigheid.

"De selfie wordt altijd gezien als oppervlakkig, maar ik denk dat het fenomeen zo belangrijk is dat we het niet kunnen negeren", vervolgt Kenke. "We zijn er allemaal mee bezig."

"Mensen kunnen de stroom selfies van over de hele wereld volgen. Zo krijg je realtime een idee van hoeveel activiteit er is", legt bedenker Ralph Kenke uit. "We vangen iets wat overal gebeurt: op straat, thuis, op het werk, overal."

De jury prijst de originaliteit van het concept. Alle andere finalisten hadden een digitale film ingeleverd. "Zo zie je dat mensen creatief blijven met deze nieuwe technologieėn. Heel verfrissend."

Kenke+Trefz krijgen een prijs van 6500 euro. Hun installatie (en jouw selfie) hangt nog tot 18 februari in de portretgalerij van de Australische hoofdstad.