Aan boord van een Brits cruiseschip is vermoedelijk een norovirus-epidemie uitgebroken. De Balmoral van de Fred. Olsen Cruise Lines vertrok op op 16 april uit Southampton voor een reis van ruim een maand naar onder meer Portugal, Bermuda en de Verenigde Staten.

Toen het eind april in Norfolk (Virginia) aankwam, waren er 159 zieken aan boord. Onderzoek wees uit dat zij vermoedelijk met het norovirus besmet zijn geraakt. De monsters die zijn genomen, moeten nog nader worden onderzocht.

De Balmoral heeft in 919 passagiers aan boord. Ze hebben bijna allemaal de Britse nationaliteit. Sinds het vertrek zijn in totaal 252 passagiers en slechts enkele bemanningsleden ziek geworden.

Besmetting met het norovirus gaat gepaard met misselijkheid, hevig braken en diarree. Patiėnten kunnen ook hoofdpijn, spierpijn en andere klachten krijgen. Het virus wordt overgedragen via voedsel, water of huidcontact. Meestal verdwijnen de klachten na een tot vier dagen.

Onder toezicht van Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn de hygiėnemaatregelen aangescherpt. Het schip maakte zaterdag een stop in St. John aan de Canadese oostkust.
Foto