Alaska heeft op 7 december 2017 één van de meest extreme sneeuwbuien gehad die ooit zijn gemeten: 25 cm per uur.
Stel je voor dat je naar de bioscoop gaat om de nieuwste science-fiction film te bekijken en er ligt eerst nog geen enkel sneeuwvlokje op de grond. Een paar uur later, als de film is afgelopen, stap je naar buiten en dan sta je versteld dat je auto begraven ligt onder meer dan een halve meter sneeuw.
Misschien zou je je afvragen of je nog steeds een film aan het bekijken was.
Nou, dat is ongeveer wat er afgelopen donderdag gebeurde in Thompson Pass, Alaska, net buiten de stad Valdez, toen er zich in één uur tijd een ongelooflijke hoeveelheid van een kwart meter sneeuw ophoopte - ongeveer 4 cm elke 10 minuten. Dit is absoluut een ongelooflijke sneeuwval.
De verschrikkelijke storm veroorzaakte binnen 30 minuten voor nog eens 13 cm sneeuw, een opmerkelijke 38 cm sneeuw in minder dan anderhalf uur tijd. Uiteindelijk stapelde zich ruim een meter zware natte sneeuw op in 12 uur tijd.
De Thompson Pass-storm behoort tot de meest intense sneeuwval die we kennen, volgens een snelle analyse van Weer-weerhistoricus Christopher Burt.
Burt vertelde ons dat er op 2 december 1966 30 cm sneeuw viel in 60 minuten in Kopenhagen, N.Y. , en op 26 januari 1972 werd Oswego, N.Y., overspoeld door 43 cm sneeuw in een periode van twee uur. Maar die beide records waren het gevolg van de zgn. lake-effect sneeuw bij Lake Ontario.
Foto