Wetenschappers van Harvard en MIT hebben slimme inkt ontwikkeld. Via deze inkt kunnen de bloedglucosewaarden worden gemeten bij diabetespatiŽnten.

Amerikaanse wetenschappers hebben slimme tatoeage-inkt ontwikkeld voor het meten van de bloedsuikerspiegel. De inkt verandert van kleur van groen naar bruin als de bloedsuikerwaarden toenemen.

Dat betekent dat diabetespatiŽnten die willen weten of het glucosegehalte in hun bloed niet te hoog is, met deze inkt alleen nog maar naar hun tatoeage hoeven te kijken om te zien hoe ze ervoor staan. Nu wordt het bloedsuiker doorgaans nog gemeten met een vingerprikje.

De onderzoekers hebben de slimme inkt getest door een tatoeage aan te brengen op de huid van een varken en te laten reageren met verschillende biomarkers. Volgens de wetenschappers kan de inkt worden gebruikt voor het meten en weergeven van allerhande informatie over het lichaam.

Zo kunnen atleten straks bijvoorbeeld zien of het tijd is om te drinken. Daarvoor moeten ze hun tatoeage dan wel onder een UV-lamp houden: dan zal de inkt groen oplichten.

"We wilden doorgaan waar de wearables van vandaag ophoudenĒ, aldus de bij het onderzoek betrokken Ali Yetisen, in een blogpost van de Harvard-universiteit. Helemaal ideaal zijn de tattoos nog niet: ze werken maar gedurende beperkte tijd en de kleurverschillen zijn mogelijk ook niet altijd even goed waarneembaar met het blote oog.

Punt van zorg is ook nog de privacy van patiŽnten. Door de tatoeages is namelijk ook direct te zien dat iemand bijvoorbeeld diabetespatiŽnt is.

Het gaat om prototypes, maar als de inkt goed werkt zijn er allerlei mogelijke toepassingen. Het team heeft al een app geschreven die een foto van een dergelijke tatoeage kan lezen, analyseren en zinvolle data kan presenteren. De wetenschappers zien niet alleen toepassingen voor patiŽnten maar bijvoorbeeld ook voor astronauten die hun fysieke toestand voortdurend moeten monitoren.

Overigens is de tatoeage op de arm van de vrouw in onderstaande video geen echte, maar een geprojecteerde tatoeage die het concept illustreert.
Filmpje