Medicijnen zijn voor ouderen vaak lastig te hanteren. Mensen vinden het moeilijk een pil uit een strip te drukken, een tablet doormidden te breken of een verpakking te openen, en daarom moeten medicijnen makkelijker worden in het gebruik. Dat stelt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht, die vandaag op dit onderwerp promoveert.

Notenboom keek specifiek naar ouderen omdat zij vaker kampen met beperkingen als artritis, de ziekte van Parkinson of slecht zicht. Ze vroeg onder meer aan ouderen en jongvolwassenen om twaalf tabletten doormidden te breken. De ouderen slaagden erin om ongeveer een derde van de pillen in tweeën te breken, de jongeren lukte dat in zo'n driekwart van de gevallen.

Bijna alle ouderen die meededen aan het onderzoek hadden minstens één praktisch probleem bij het gebruik van medicijnen. Die problemen kunnen ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.

Buurman
Volgens de onderzoekster steekt de farmaceutische industrie veel tijd, energie en geld in het testen van nieuwe medicatie. "Maar ze letten hierbij alleen op de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. De gebruiksvriendelijkheid wordt vrijwel niet onderzocht, terwijl die zeker effect kan hebben op de werking en de veiligheid. Als een patiënt alleen zijn medicatie kan nemen wanneer een buurman daarbij helpt, dan levert dat problemen op als de buurman op vakantie is", zegt Notenboom.

De onderzoekster vindt dat medicijnfabrikanten en overheidsinstanties zich beter bewust moeten worden van het probleem. De gebruiksvriendelijkheid moet volgens haar onderdeel worden van het toetsingsproces van geneesmiddelen.

Geen criterium
Apotheker Marcel Bouvy, lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), herkent het probleem en zei in het NOS Radio 1 Journaal dat bij de beoordeling van medicijnen de gebruiksvriendelijkheid voor ouderen geen criterium is.

Bouvy en het CBG vinden dat er op Europees niveau iets moet veranderen. Het CBG werkte mee aan het opstellen van een richtlijn voor de industrie waarin aandacht wordt gevraagd voor het gebruiksgemak van geneesmiddelen voor ouderen. Die richtlijn staat al in concept op internet.

Geen nieuwe regels
Regels opleggen aan de farmaceutische industrie vindt Bouvy geen goed idee. "Er is al ontzettend veel regelgeving rondom het geneesmiddelengebruik."

Hij wijst erop dat het ook in het belang van de fabrikanten zelf is dat geneesmiddelen goed kunnen worden gebruikt. "Uiteindelijk leidt beter gebruik ook tot meer afname van hun producten."