Toiletdames Leny en Susan zorgen voor schone wc's op de drafbaan in Emmeloord. Wat bezielt de dames dit werk te doen? En wat valt op, tijdens het werk als toiletdame?

Zo'n interview is best leuk, maar er moet natuurlijk wel gewoon gepoetst worden.....en dus verdwijnen Leny van der Veen (58 ) en dochter Susan (30) met de regelmaat van de klok richting toiletten.

Gewapend met poetsdoek en reiniger vangen ze het ene compliment na het andere. ,,De toiletten hier op de drafbaan zijn wel oud, maar vooral ook schoon en daar gaat het de mensen toch om. Ik ga regelmatig naar festivals en daar zie ik me toch smerige bakken. En wat denk je van die benzinestations langs de snelweg. Zet er dan alsjeblieft een toiletdame bij, want iedereen wil graag een schoon toilet'', zegt Leny die ondersteuning krijgt van een dame in een blauwe jurk.

Schoteltje
Ze moet zo nodig dat ze het schoteltje voorbij stuift. ,,Blij dat jullie hier geen Dixi's hebben en ik betaal zo meteen.....'' Vrolijk lachend kijken de toiletdames haar na om bij terugkomst te vernemen dat ze helemaal geen geld bij zich heeft. ,,Geen probleem, dat komt straks wel een keer'', klinkt het begrijpend.

Dropjes
,,Sommige mensen snappen niet waarom we dit werk doen, maar we krijgen behoorlijk wat fooi en bovendien is het vaak reuzegezellig'', vertelt Leny die moet passen als er een man met een briefje van twintig staat te wapperen. ,,Het kost maar 40 cent, betaal straks maar dubbel, dan krijg je ook twee dropjes.'' Deze pot Engelse drop is meteen een aanmoediging voor onze gasten om hun handen te wassen als ze geweest zijn'', wijst Susan. ,,Toch is er bij het schoonhouden wel degelijk een verschil.

Mannen vs. vrouwen
Natuurlijk hebben de dames het excuus dat ze vaker moeten verschonen, maar over het algemeen zijn de heren toch schoner in het toiletgebruik. En mooi gezellig als ze een borreltje op hebben. Laatst vroeg er één om een tienrittenkaart, dat is toch lachen. Een beetje humor houdt dit baantje leuk en over het algemeen is dit poldervolk ook gewoon eerlijk.'' Het wordt onmiddellijk bevestigd door een jongetje dat met een rotvaart de hoek om komt zeilen. ,,Hier nog een euro van m'n moeder, je weet wel die ene mevrouw in die blauwe jurk...''
Foto