De Nationale Postcodeloterij hoeft Kamal Maihouane geen schadevergoeding te betalen. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende geld op hun bankrekening om mee te kunnen spelen. Dat heeft de rechtbank woensdagmorgen bepaald.

De man krijgt nu niet alleen geen prijs. Hij wordt ook nog veroordeeld tot betaling van de proceskosten van 10.325 euro.

Kamal eiste 2 miljoen euro schadevergoeding van de Nationale Postcodeloterij, nadat bleek dat hij niet had meegedaan aan de trekking waarin juist zijn straat in de prijzen was gevallen.

De Sittardenaar speelde maandelijks automatisch met 4 loten mee, maar had in de bewuste maand te weinig saldo op zijn rekening staan. De Postcodeloterij kon daarom het geld voor de vier loten niet van zijn bankrekening afschrijven. En dus speelde de man die maand niet mee.

Maihouane stelde dat hij wel voldoende saldo had voor twee (in plaats van vier) loten en dat de Postcodeloterij het geld daarvoor had moeten afschrijven. Als dat was gebeurd, zou hij naar eigen zeggen 1 miljoen euro per lot hebben gewonnen.

De rechter oordeelt anders: omdat de deelnemer had ingelegd met vier loten, hoefde de Postcodeloterij niet na te gaan of incasso van twee loten wel mogelijk was. Het is de verplichting en daarmee de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer om zorg te dragen voor voldoende saldo op zijn rekening om de incasso te kunnen uitvoeren.