Het had een autoritje van tien kilometer moeten worden, maar het werden er ruim vierhonderd.

De 83-jarige Engelse Valerie Johnson stapte tegen de middag in de auto in Peopleton voor een korte trip naar een afspraak in het ziekenhuis, maar kwam door een omleiding op de snelweg richting Schotland terecht.

Stug reed de bejaarde in haar rode Toyota Aygo door. De trip kwam sputterend ten einde toen 460 kilometer verderop in het Schotse Larkhall de tank leeg was. Het was inmiddels na middernacht.

Uren eerder had de bezorgde familie al de politie ingeschakeld omdat ze van het ziekenhuis te horen hadden gekregen dat oma Valerie nooit op haar afspraak verschenen was.

Agenten spotten het rode autootje op camera’s langs de snelweg richting Schotland. Dochter Karen was eerst vol ongeloof. “Mam heeft een hekel aan autorijden en rijdt zelden veel verder dan een kilometer of vijf”, zegt ze tegen de Britse krant The Independent. Maar camerabeelden liegen niet en de Schotse politie kreeg een heads-up.

Karen kreeg na middernacht het verlossende telefoontje uit Schotland. Valerie was nabij een woning met een lege tank komen te staan. Twee barmhartige Samaritanen ontfermden zich over de bejaarde vrouw, die zich niet bewust was van de tijd of van de plek waar ze terecht was gekomen.

Karen nam het eerste vliegtuig naar Schotland, waar ze Valerie, die verder ongedeerd is gebleven, weer in de armen kon sluiten.