"Zeldzaam groot", zo noemt Anton van Beek van Natuurmuseum Holterberg een wespennest dat deze week werd ontdekt op een zolder in Holten. "De bewoner ging naar zolder om iets op te ruimen en vond opeens dat grote nest. Hij schrok zich rot", zegt Van Beek tegen RTV Oost. De bewoners wonen in het buitengebied en hebben nooit iets gemerkt. Gevaarlijk was het niet meer: geen enkele wesp heeft de winter overleefd.

In een normaal nest zitten volgens Van Beek zo'n 5000 wespen. In dit exemplaar, van 50 bij 30 centimeter, zaten er tienduizenden, mogelijk omdat de omstandigheden ideaal waren. "Er was waarschijnlijk voldoende voedsel in de buurt. Planten, vliegen en muggen. Ook de weersomstandigheden waren blijkbaar positief waardoor dit nest alsmaar groter kon worden."

De bewoner belde na zijn ontdekking met het Natuurmuseum in Holten. Daar willen ze het nest graag tentoonstellen. Het nest is gedeeltelijk verbrokkeld. Er komt in het museum een glazen stolp omheen, zodat het minder snel uit elkaar zal vallen.