Een Oostenrijks hotel heeft criminelen 1500 euro in bitcoin betaald omdat ze de elektronische hotelsloten in het hotel hadden gehackt. Daardoor konden gasten hun kamers niet meer in of uit. De hackers vroegen een geldsom om het systeem te herstellen.

Het was al de derde keer dat het Romantik Seehotel Jaegerwirt, een luxe 4-sterrenhotel, als doelwit werd gekozen door de hackers. Daarom besloot het management om naar buiten te treden met het verhaal, om zo andere hotels te waarschuwen over de veiligheid van de elektronische sloten.

De directeur van het hotel, Christoph Brandstaetter, zegt dat er op het moment van de hack 180 gasten aanwezig waren. "We waren volgeboekt, we hadden geen keuze en moesten de hackers wel betalen. Zowel de politie als de verzekering hielp ons niet."

De eerste keer dat het systeem gehackt werd, betaalde Brandstaetter de hackers niet. "Het herstellen van het systeem kostte toen enkele duizenden euro's. En we kregen geen geld terug van de verzekering omdat de schuldigen niet gevonden konden worden."

Toen het hotel daarna nog een keer gehackt werd, was het dus goedkoper en sneller om de hackers geld te geven. "We weten dat andere hotels ook zijn aangevallen door de hackers, en dat die ook de geldsom hebben betaald."

Om niet meer gehackt te kunnen worden, wil het hotel nu de elektronische sloten verwijderen en de deuren gewoon weer op slot draaien met een echte sleutel. Net zoals toen het hotel 111 jaar geleden opende, zegt de directeur.