In het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer wordt woensdag een actieve wachtkamer geopend. PatiŽnten moeten namelijk meer gaan bewegen. Het concept is bedacht door drie studenten van de Haagse Hogeschool.

In de wachtkamer kunnen patiŽnten onder meer een interactieve fietstocht door een stad maken. Dat kunnen ze doen op hometrainers die voor een groot scherm staan, waarop verschillende steden kunnen worden geprojecteerd. Ook zijn er breinbrekers en kunnen patiŽnten een potje dammen.

ĎHet idee voor een actieve wachtkamer is voortgekomen uit een studieopdrachtí, vertelt Corstiaan Mulckhuijse, ťťn van de bedenkers. 'We moesten onderzoek doen naar ouderen en innovatie. Zo kwamen we erachter dat ouderen meer moeten gaan bewegen. We willen ook de sociale cohesie bevorderen.í

Ook statafels zijn van groot belang, want 'zitten is het nieuwe rokení, zegt Mulckhuijse stellig. ĎDe enige legale manier van zitten, is wat ons betreft op een fitbal.í Toch staan er nog steeds stoelen in de wachtkamer, voor de mensen die echt niet anders kunnen.