Er is een nieuwe editie uit van de RashondenWijzer. Uit medisch onderzoek en DNA-testen bij 109 hondenrassen blijkt dat de meeste hondenrassen zich in “deplorabele staat” bevinden. Lees: ze zijn kapotgefokt.
Zeker 40% van de jonge rashonden lijdt aan erfelijke ziekten of gebreken. Het gevolg van inteelt en fokken op een onnatuurlijk uiterlijk, zoals een te korte snuit. Zowel rashonden mèt als zonder stamboom lijden hieronder.

Het staat in de vernieuwde RashondenWijzer. Die geeft een uniek overzicht van circa 250 erfelijke aandoeningen bij 109 hondenrassen, bundelt de informatie van meer dan 200 wetenschappelijke en diergeneeskundige rapporten en is het werk van een team dierenartsen. Een enquête ingevuld door 147 dierenartsen en een tweede enquête van circa 2.000 hondenliefhebbers werd gebruikt ter controle.

Helaas blijkt in nog sterkere mate dan voorheen hoe ziek veel hondenrassen zijn.

Kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog, Boxer en Mopshond scoren het slechtst. Ook populaire rassen als de Labrador Retriever, Golden Retriever en Berner Sennenhond doen het heel slecht.

Dat laatste ras wordt geteisterd door kanker, die zich al op jonge leeftijd voordoet. Zelfs nieuwe rassen, zoals de Australian Labradoodle, is door raszuiver fokken (inteelt) “binnen no time doodziek gemaakt”.

De Cavalier King Charles Spaniël staat niet onverwacht op de 4e plaats. Dat hondje heeft 28 erfelijke aandoeningen waaronder chiari malformatie, een misvorming van de schedel met chronische hoofdpijn als gevolg.

De Whippet komt als meest gezonde hond naar voren. Waarschijnlijk omdat de hond niet erg populair is, en dus niet zo doorgefokt.