Het is een bizar verhaal: Whitney Wheeler (29) uit het Amerikaanse North Carolina leek net als vijf anderen te zijn omgekomen bij een verkeersongeluk. Maar vijf weken na haar begrafenis bleek ze nog in leven.

Tien jaar geleden werd het busje waarin ze met nog negen medestudenten zat, aangereden door een tractor. “Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was ik één van de vier overlevenden. Ik was in kritieke toestand: ik had een hoofdwond en talloze botten waren gebroken”, vertelt ze in The Sun.

Naast haar lag een handtas met daarin een identiteitskaart van Laura van Ryn (22), een van de andere inzittenden. Whitneys tas lag bij Laura. Daardoor dacht iedereen dat Whitney was omgekomen en Laura niet.

De familie van Whitney werd gebeld met de mededeling dat hun dochter was overleden. Ze besloten niet naar het lichaam te gaan kijken, omdat ze haar wilden herinneren zoals ze echt was. Vier dagen later werd ze begraven.

De familie van Laura had ook niet door dat de twee meisjes verwisseld waren. “We leken op elkaar en ik was helemaal opgezwollen en onherkenbaar”, vertelt Whitney. “En toen ik enkele weken later bij bewustzijn kwam, was ik er nog altijd erg aan toe en kon ik niet communiceren.”

Tot Laura’s zus vijf weken na het ongeluk opeens opmerkte dat Whitney’s tanden anders waren dan die van haar zus. “Het ziekenhuis haalde er de gebitsgegevens van Laura bij en vroeg me om mijn naam te schrijven. Toen ik ‘Whitney’ op het papiertje krabbelde, stortte de familie van Laura in. Ze beseften opeens dat ze hun dochter, zus en vriendin kwijt waren.”
Foto