Steeds meer vrouwen uit Venezuela verkopen hun haar om aan geld te komen voor basisbehoeften zoals voedsel, luiers of medicijnen. Volgens Zuid-Amerikaanse media steken dagelijks zeker 200 vrouwen de grens met buurland Colombia over om daar hun lokken af te laten knippen. Bruin, halflang haar levert gemiddeld 18,50 euro op. Dat staat ongeveer gelijk aan het maandelijkse minimumloon in Venezuela.

Venezuela zit in een diepe economische crisis. De inflatie gaat momenteel zo snel dat levensmiddelen voor mensen die het toch al niet breed hadden amper meer te betalen zijn. Het verkopen van haar wordt sinds enige tijd door vrouwen met een laag inkomen gezien als dé manier om nog wat geld binnen te krijgen. The Guardian meldt dat Colombiaanse tussenpersonen bij de grens met Venezuela steeds vaker vrouwen overhalen hun haar te verkopen. ,,In de grensstreken is de haarhandel booming business en worden de vrouwen steeds kaler'', zo wordt gesteld. De krant citeert één van de tussenpersonen. ,,De meeste vrouwen komen hier met kleine kinderen, laten hun haar knippen en gaan vervolgens direct eten of medicamenten kopen.''

Hoewel het haar wat extra inkomsten genereert, zijn lang niet alle vrouwen er blij mee. De Colombiaanse 'kappers' zouden erg slordig werken en hun armlastige Venezolaanse klanten naar huis sturen met lelijke korte kapsels. Verder worden lang niet alle vrouwen geholpen. Dames met te dun of te kort haar worden afgewezen.

Het in Colombia verzamelde haar wordt wereldwijd verhandeld en verwerkt in extensions en andere haarwerken zoals pruiken. Ook in Nederland worden dergelijke haarstukken verkocht, zoals bij de firma Real Hair. De bazin van Real Hair schrikt als ze wordt geconfronteerd met de steeds groter wordende handel in Venezolaans haar dat dik en stevig is. ,,Wij doen absoluut geen zaken met Colombia of Venezuela.'' Waar het haar vandaan komt dat het bedrijf verkoopt, wil ze onder geen beding zeggen. ,,Wij verkopen geen armenhaar.''

Hoe dan ook worden woeker- en zelfs miljoenenwinsten gemaakt met de handel in mensenhaar. Een extension met een lengte van 30 centimeter kost vanaf 16 euro. Wie overal op zijn of haar hoofd die lengte haar wil heeft minstens 8 extensions nodig: totaal dus circa 128 euro. Zou het om Venezolaans haar gaan, dan wordt een totaalwinst van zeker 100 euro gemaakt.

Het meeste haar voor extensions komt uit het Verre Oosten en dan vooral uit India waar goedgelovige hindoes hun haardos jaarlijks afscheren om met hun karma in het reine te komen. Groothandels in India betalen de tempels tussen vanaf 250 dollar (230 euro) per kilo haar. Een kilo haar brengt in het Westen al snel 2500 dollar (2300 euro) op.