Als gevolg van ongebruikelijke weersomstandigheden rond het Jamal-schiereiland in het noordwesten van Siberië zijn de afgelopen 10 jaar ruim 80.000 rendieren omgekomen van de honger. Onderzoekers vrezen dat het er in de komende maanden nog meer zullen worden.

Dat is wel 22 procent van de totale rendierenpopulatie in deze onherbergzame streek. En onderzoekers vrezen dat de kuddes nu weer een gevaarlijke winter tegemoet gaan.

Hoge temperaturen in november
De oorzaak van de massasterfte moet volgens de onderzoekers worden gezocht in de weersomstandigheden, die de weg naar voedsel voor de rendieren afsnijden.
Vooral in 2010 en 2013 werd de populatie zwaar getroffen.
In deze jaren lag de temperatuur begin november hoog, wat leidde tot veel regen, die vervolgens veranderde in een harde laag ijs.

IJs maakt voedsel onbereikbaar
Dat betekende dat de rendieren maandenlang niet bij de vegetatie konden komen die hun voedsel vormt, legt onderzoeksleider Bruce Forbes van de Finse universiteit van Lapland uit.
'Volwassen mannetjes kunnen gewoonlijk door ijs van 2 centimeter breken, maar in 2006 en 2013 lag er meer dan 10 centimeter ijs,' zegt hij.
Zijn collega's en hij vrezen dat de komende winter ook weer veel rendierlevens zal eisen.
In de maand september werd de kleinste hoeveelheid zee-ijs gemeten die ooit in het poolgebied is geregistreerd. Dat kan een aanwijzing zijn dat de temperatuur en de luchtvochtigheid tot ongekende hoogten zullen oplopen.
Foto