Robertine Houbrechts uit het Belgische dorpje Muizen is 96 jaar oud, maar elke avond slaat ze in haar stamkroeg nog 12 tot 20 biertjes achterover. Zo ook op haar verjaardagsfeestje. ,,Ik ga hier altijd als laatste buiten, maar van de dokter mag het", zegt ze tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Als ze hier met haar drinkpartner zit, schenk ik haar aan het eind van de avond tussendoor wel eens biertje met minder alcohol. Dat proeft ze op dat moment toch niet

,,Fanny, geef me maar een fluitje, want ik heb grote dorst", lacht Robertine Houbrechts als ze op haar 96ste verjaardag haar stamcafé Floreal in Muizen, vlakbij Mechelen, binnenstapt. Ze is hier vrijwel elke avond met haar inwonende zoon Felix te vinden, terwijl veel van haar leeftijdsgenoten dan al op bed liggen. Maandag was er een verjaardagsfeestje georganiseerd voor de oudste en trouwste stamgast van de kroeg.

,,Elke avond, zo ongeveer vanaf een uur of acht, vind je me hier", zegt Robertine. Ze heeft een vast tafeltje aan het raam waar steevast een schuimend Jupiler biertje opstaat, iets anders drinkt ze niet. Op de vraag hoeveel ze er drinkt op een doorsnee avond doet ze geheimzinnig. ,,Een stuk of 3, 4 misschien...", zegt ze met een guitige lach die verraadt dat ze niet de waarheid spreekt.

Cafébazin Fanny Waegemans geeft meer duidelijkheid. ,,Nee gemiddeld drinkt ze op een avond al snel een 12-tal biertjes. Op een 'goede' avond willen dat ook wel eens een stuk of 20 worden. Als ze hier met haar drinkpartner zit, schenk ik haar aan het eind van de avond tussendoor wel eens biertje met minder alcohol. Dat proeft ze op dat moment toch niet."