hr
jaargang -23 - laatste artikel 20-5 08:00 - 74554 artikelen - nu online 77 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


moppen en spelletjes - moppen en spelletjes - moppen en spelletjes


1 2 3 4 .... 14 15 16 [17] 18 19 20 25 26 27 28

Steel een woord

07-11-14 14:53:01
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
De oudst bekende stad komt op in de IJzertijd van 700 voor Christus tot het jaar nul. In 600 voor Christus stichten Griekse zeevaarders Massalia, het huidige Marseille. Ook andere volkeren uit het Middellandse-Zeegebied zoals de Carhagiers (uit het huidige Tunesie) en de Etrusken (de bewoners van Noord-Italië). Tegelijkertijd stromen vanuit het noorden en midden van Europa Keltische stammen, ook wel Galliërs genaamd, naar Frankrijk.
De Galliërs zijn in de geschiedenisboekjes bestempeld als de eerste Fransen voordat Frankrijk bestond.
Galliërs is de verzamelnaam voor tientallen Keltische stammen die vanaf de vijfde eeuw voor Christus het grondgebied van het huidige Frankrijk bevolken
De komst van Grieken (de stichters van Marseille), de Kelten (met Vercingetorix als beroemde aanvoerder) en Romeinen (veroveraar Caesar) toont aan dat Frankrijk een smeltkroes is.
Vanaf 253 volgen invasies van franken en Alamanen uit het oosten.
Gallie wordt overspoeld door niet christelijke stammen, zoals de Bretonse volkeren uit Engeland en de Hunnen uit Oost-en midden-Europa. Vervolgens de Vandalen en Germaanse volkeren steken de Rijn over en de Visigoten en de Franken volgen.

09-11-14 13:32:11
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Als we nog even stilstaan bij Keltische tafelmanieren, dan lijkt Obelix wel model te hebben gestaan voor deze beschrijving van Posidonius: 'Ze eten netjes maar met de honger van een leeuw en zij pakken hele ledematen met beide handen vast en kluiven die af tot op het bot.' Niet alleen grappig dus, maar tevens historisch verantwoord weergegeven, die onuitputtelijke 'gezonde eetlust' van Asterix' grote vriend!
-bron(meer)-

09-11-14 13:39:33
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
Tafelmanieren verschillen in andere culturen en andere tijden.
Hoewel vorken al een tijd bestaan, de oudst bekende beschrijving dateert uit 1023, duurt het lang voordat ze een vast onderdeel vormen van de tafeldekking. De handen waren de meest voor de hand liggende manier om (vast) eten te hanteren.
Het duurt zeker tot het eind van de 17de eeuw dat de eetvork echt ingeburgerd raakt. Hoewel ook dan lang niet iedereen van het nut ervan doordrongen is. Zo schrijft Justus van Effen nog in 1733: "Wat belet de handen die behoorlijk gereinigt zyn, zo zuiver te wezen als een geschuurde of wel gewassen vork" .
Hoe ongemanierd het ook lijkt, het eten met de handen is wel degelijk omgeven door regels en voorschriften. Volgens Erasmus moet je de vettige vingers die je hierbij oploopt niet aflikken of aan je kleren afvegen. "Gebruik daarvoor een servet", zegt hij. Deze tafeldoeken maakten dan ook al zeer lange deel uit van de middeleeuwse tafel. Ze komen al voor in 12de eeuwse kloostervoorschriften en laten zien dat de middeleeuwse tafelgenoot toch niet van alle zeden vreemd was.

09-11-14 14:28:39
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Een vork is een formatie in het damspel. Een vork bestaat uit drie schijven die in een rij staan, met een schijf naast de onderste schijf. Een vork vormt een sterke formatie om combinaties mee uit te halen.
-bron-

10-11-14 10:37:26
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
Op een zonovergoten picknick horen alle smaken thuis die bij het goede leven horen. Zoet, zout en zuur spelen daarin een rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat we samengestelde smaken het lekkerst vinden. Zoet alleen is lekker, maar zoet met een vleugje bitter, of juist in combinatie met iets zuurs veel lekkerder! Daarom is een koekje zonder een snufje zout flauw, terwijl ook hartige smaken een heerlijk accent krijgen door wat suiker. Ook zuur vinden we pas lekker friszuur als er zoet bij te pas komt.

14-11-14 00:41:02
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
De geschiedenis van een picknick is toe te schrijven aan de Europeanen, tegenwoordig genieten mensen over de hele wereld die deelnemen aan deze ontspannen uitstapjes. Europa 14e eeuw, de oudste picknicks waren middeleeuwse jacht feesten in Engeland.Deze feesten waren, voordat de jacht begon, van bijzonder belang en de belangrijkste voedingsmiddelen die men toen ter tijd nuttigde op deze feesten waren hammen, gebakken vlees en gebak.
-bron(meer)-

14-11-14 12:53:38
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
Op de poolcirkels komt de zon één dag per jaar niet op en gaat de zon één dag per jaar niet onder. Het aantal dagen per jaar dat de zon niet opkomt of niet ondergaat, wordt groter naarmate men vanaf de poolcirkels in de richting van de polen gaat.

De plaats waar de zon een dag per jaar niet ondergaat verschilt per jaar. Soms ligt deze noordelijker, soms zuidelijker van de poolcirkel. Ieder jaar heeft dus een eigen poolcirkel. De breedte van 66,5 is het gemiddelde van deze jaarlijkse schommelingen.

14-11-14 13:11:53
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
De South Atlantic Anomaly, zo noemen geologen deze ‘Bermuda Driehoek in de ruimte’, ligt boven het zuiden van de Atlantische Oceaan. Hier is de kosmische straling een paar honderd kilometer boven de aarde is zó sterk dat het gevaarlijk kan zijn er doorheen te vliegen. Dit is te wijten aan het compleet gestoorde magnetisch veld van de aarde op deze plek.
afbeelding
-brom(meer)-

27-11-14 17:32:29
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
De kern van de aarde ligt op ongeveer 2900 kilometer diepte! De kern bestaat vooral uit ijzer samen met wat nikkel en andere elementen. De temperatuur daar is wel 5000 graden!
Alle planeten zijn van binnen heet. Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is de zwaartekracht. De planeten werden gevormd uit een grote wolk van gas en stof. Als zo'n wolk in elkaar stort dan botsen de verschillende delen. Deze delen verliezen daardoor een deel van hun snelheid. De snelheidsenergie die ze verliezen wordt in hitte omgezet. Een net gevormde planeet is dus erg heet.
De planeet wordt aan de buitenkant verwarmd door de zon. Daarom blijft de hitte in de kern heel lang bestaan.

Laatste edit 27-11-2014 17:33

29-11-14 23:40:09
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
de snaartheorie is de extreemste vorm van theoretische fysica en de belangrijkste kandidaat voor een kwantummechanische beschrijving van de zwaartekracht. Dat is nodig omdat de huidige theorieën, in het bijzonder de relativiteitstheorie, onvolledig zijn. Snaartheorie werkt niet met elektronen of quarks maar met een soort mini-elastiekjes die op allerlei wijzen kunnen trillen. Alle verschillende elementaire deeltjes om ons heen zouden dan ontstaan als de trillingen van één enkele snaar, zoals de boventonen van een vioolsnaar. Op deze wijze is het mogelijk de zwaartekracht volgens de wetten van de kwantummechanica te beschrijven. Met dat uitgangspunt kan snaartheorie bijvoorbeeld extreem zware én erg kleine objecten beschrijven, zoals zwarte gaten en het universum vlak na de oerknal.
-bron(meer)-

30-11-14 03:58:06
Rie_Gormortis
Erelid


WMRindex: 115
OTindex: 3.379
Fysici hebben een nieuwe theorie bedacht omtrent de totstandkoming van het universum. Ze stellen dat het universum ontstond nadat een vierdimensionale ster ineenstortte en veranderde in een zwart gat dat materiaal uitspuugde.

Volgens de theorie van de oerknal ontstond het universum uit één punt. Dat punt was ten eerste heel heet en had ten tweede een oneindig grote dichtheid (ook wel singulariteit genoemd). In een nieuw paper komen onderzoekers met een andere theorie.

Probleem
Dat onderzoekers met een nieuwe theorie komen, is niet zo heel gek. De oerknaltheorie mag dan al een tijdje in omloop zijn: de theorie is niet helemaal sluitend. Er zijn namelijk enkele zaken die we in het heelal waarnemen en die niet in de oerknal-theorie passen. Zo is er bijvoorbeeld het horizonprobleem. Het universum heeft een vrijwel uniforme temperatuur. En dat is vreemd. Want de oerknal was een gewelddadige gebeurtenis, hoe kan deze nu overal een gelijke temperatuur hebben gecreëerd? Een ander probleem is dat we in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltjes met één magnetische pool) kunnen vinden, terwijl deze als het universum uit de oerknal is ontstaan in grote getale voor zouden moeten komen.

De oerknal. Afbeelding: NASA.
De oerknal. Afbeelding: NASA.
Zwart gat
De fysici dachten na over theorie die onder meer deze problemen zou kunnen verhelpen. En ze vonden die in de vorm van een vierdimensionale ster. Als zo’n ster zou sterven en een zwart gat zou vormen, zou het materiaal dat dit zwarte gat uitspuugt een 3D-braan rondom de 3D-waarnemingshorizon vormen en uitdijen.

Problemen oplossen
Het onderzoek lost het horizonprobleem op: de ster die instort en een zwart gat vormt moet tijd genoeg hebben gehad om in zijn kern een uniforme temperatuur te bereiken. Ook het monopoolprobleem veegt de theorie van tafel. De situatie waarin deze monopolen zouden moeten ontstaan doet zich niet voor als een vierdimensionale ster instort.

Niet sluitend
Ook deze nieuwe theorie is overigens niet sluitend. Zo leverde de Planck-telescoop onlangs informatie af omtrent de temperatuurfluctuaties in de kosmische achtergrondstraling die in lijn is met de oerknaltheorie, maar ietsje afwijkt van wat men op basis van deze nieuwe theorie zou verwachten. De onderzoekers laten zich daar echter niet door uit het veld slaan. Ze willen de theorie nog nauwkeuriger maken en hopen dat deze kleine afwijking dan het veld ruimt.

Of de onderzoekers zojuist ontdekt hebben hoe het universum ontstaan is? Dat is moeilijk te zeggen. We waren er tenslotte meer dan dertien miljard jaar geleden niet bij. Het enige wat we momenteel kunnen doen, is simulaties uitvoeren en kijken welke simulatie het dichtst bij de huidige situatie in de buurt komt. Maar of die simulatie dan ook een correcte afspiegeling van de werkelijkheid is?

30-11-14 06:54:29
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
we kunnen niet verder kijken dan het licht heeft afgelegd in die tijd,
dwz de 13,7 miljard jaar dat het universum bestaat

30-11-14 06:57:11
Rie_Gormortis
Erelid


WMRindex: 115
OTindex: 3.379
Zo komt het dat we nog steeds het licht niet zien.

30-11-14 07:09:44
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
‘Vlak na de oerknal was er een hele hete fase, waarin een plasma bestond van geladen deeltjes. Daarin stuiterden de lichtdeeltjes – fotonen – als in een flipperkast heen en weer. Want zodra een foton een geladen deeltje tegenkomt, verandert het van richting.’ Aangezien alles in het plasma geladen was konden de fotonen nooit ver reizen. Maar het heelal zette verder uit en koelde daardoor af. Elektronen raakten gebonden aan protonen en zo ontstonden neutrale deeltjes: atomen. Vanaf dat moment werd het licht, de fotonen, niet langer verstrooid. Het heelal werd doorzichtig en de fotonen konden ongehinderd reizen. ‘Dus je had een hele hete fase, en op een gegeven moment ging het licht aan. En dat moment, dat zien we nog steeds, dat is de kosmische achtergrondstraling.’

01-12-14 16:21:46
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Fotonen ("lichtdeeltjes") zijn een verschijningsvorm van elektromagnetische straling. Afhankelijk van de gebruikte meetopstelling zal straling (een vorm van energie) zich voordoen als golven of als een stroom van massaloze deeltjes, de fotonen.
-bron(meer)-

01-12-14 17:29:38
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
Op het moment dat het licht vrij kwam, was het bijzonder heet in het heelal, de fotonen hadden een hoge energie. Maar door de expansie van het heelal zijn de golflengtes uitgerekt en is de energie van de fotonen afgenomen. Het licht dat wij nu nog steeds van deze fase in de evolutie van het heelal ontvangen, koelde enorm af, van drieduizend graden tot 2,7 graden. En terwijl sterlicht uit een bepaalde richting komt, ontvangen we de kosmische achtergrondstraling van alle richtingen aan de hemel. Zelfs op een gewone televisie is deze achtergrondstraling zichtbaar; één procent van de ruis op de tv is afkomstig van het vroege heelal. ‘Het is consistent met berekeningen die theoretici hebben gedaan waarin het heelal in het verleden veel heter en kleiner en dichter was. Kortom, het oerknal-idee is met deze achtergrondstraling min of meer bewezen.’

Laatste edit 01-12-2014 17:30

04-12-14 14:42:17
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Bij een explosie kan door de optredende expansie en drukgolf in de omgeving van de reactie schade ontstaan. Dit is natuurlijk een van de voornaamste redenen om explosieven te gebruiken in munitie, in de mijnbouw en bij het slopen van gebouwen en dergelijke.
-bron(meer)-

04-12-14 15:27:35
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
Het oudste gebouw - in Europa - gemaakt door mensen dat is gevonden is, de Cairn van Barnenez, een neolithische monument gelegen op het schiereiland Kernéléhen in het noorden van Finistère, Bretagne in Frankrijk. De Cairn (wat Iers is voor ‘hoop stenen’) is een populaire toeristenattractie, mede ook door de prachtige ligging met uitzicht op zee. Met een lengte van 70 meter en elf granieten dolmens het grootste megalithisch mausoleum van Europa. Overigens is de cairn nog lange tijd gebruikt als steenhouwerij, en had zomaar volledig kunnen verdwijnen. Pas in 1954 ontdekte de archeoloog P.R. Giot de cairn. Sindsdien is de cairn opgenomen als historisch monument en is er een restauratiecampagne begonnen die tot 1968 heeft geduurd. afbeelding

05-12-14 16:09:47
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Het laatste kwart van de 20e eeuw vond de meest intensieve restauratiecampagne van de Sint-Michielskathedraal plaats. Dat het middeleeuwse gebouw meerdere constructieproblemen had (onder andere inefficiënte positionering van de luchtbogen) was al langer bekend. Tijdens vroegere restauraties was men er nooit in geslaagd deze constructieproblemen op te lossen. In sommige gevallen waren ze zelfs verergerd. Bij de laatste restauratie slaagde men er evenwel in de constructie voor lange tijd te stabiliseren. Een hele rits secundaire problemen, zoals waterinsijpeling, werd eveneens grondig aangepakt.
afbeelding
-bron(meer)-

Laatste edit 05-12-2014 16:10

05-12-14 19:56:10
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
er is niemand hier.. omdat het pakjesavond is, is iedereen pakjes aan het uitpakken.
zitten er mooie gedichten en surprises bij?

06-12-14 15:52:40
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
wij vieren het morgen pas :jeej
Ik heb m'n surprise al gemaakt:), nu moet ik nog wat gaan rijmen :S

07-12-14 06:03:52
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
vandaag dus?! veel plezier :) hebben jullie lootjes getrokken? en is het gelukt, met het rijmen?

07-12-14 23:14:04
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Ja, we hebben het online ingevuld en daaruit een lootje gekregen.
Ik ben met het gedicht niet echt een held maar heb iets moois in elkaar geknutseld, ik moet de eer aardig hoog houden:)
Zelf heb ik ook een mooie creatie, gedicht en cadeau gekregen:jeej

Jij ook?

Laatste edit 07-12-2014 23:14

08-12-14 13:23:14
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.997
OTindex: 91.141
nee, helaas vierde dit jaar niemand bij ons sinterklaas.. maar mijn neefje is morgen jarig (15), dus die krijgt dit jaar een mooi feest en een heleboel cadeautjes..
wat voor surprises hadden jullie?

08-12-14 13:51:39
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Gefeliciteerd met je neefje:)

Ik had van m'n broer(tje) een zelfgemaakt boekje gekregen wat me te wachten staat bij elk levensjaar van m'n nichtje(s) :D

Zelf heb ik voor m'n zwager zijn auto nagemaakt van hout, hij was er blij mee.


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 .... 14 15 16 [17] 18 19 20 25 26 27 28

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven