hr
jaargang -23 - laatste artikel 24-4 12:00 - 74446 artikelen - nu online 25 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


'wat me is overkomen' - 'wat me is overkomen' - 'wat me is overkomen'


1 2 [3]

Topic met alleen maar positief nieuws

01-05-20 20:45:54 - Quote! - @De Paus
De Paus
Oudgediende


WMRindex: 13.493
OTindex: 19.463
S
Onderzoekers die de pas geopende Vaticaanse archieven van paus Pius XII bestuderen, hebben al bewijs gevonden dat de paus uit de Tweede Wereldoorlog op de hoogte was van de massamoord op joden uit zijn eigen bronnen, maar dat voor de Amerikaanse regering verborgen hield, meldde de Washington Post woensdag, onder verwijzing naar interviews met Duitse geleerden.
De archieven werden geopend op 2 maart, maar werden kort daarna gesloten vanwege de coronaviruscrisis. Veel van de 200 geleerden die toegang hadden aangevraagd, hebben hun reis vertraagd. Een Duits team onder leiding van de bekroonde religieuze historicus Hubert Wolf van de Universiteit van Münster maakte echter een begin en heeft al enkele vernietigende ontdekkingen gevonden.
In september 1942 gaf een Amerikaanse diplomaat het Vaticaan een geheim rapport opgesteld door de Jewish Agency waarin de massamoord op ongeveer 100.000 Joden uit het getto van Warschau werd gedocumenteerd. Het zei ook dat ongeveer 50.000 Joden werden gedood in Lviv in het door Duitsland bezette Oekraïne.
De VS vroegen of het Vaticaan het rapport uit eigen bronnen onder katholieken kon bevestigen, maar kregen te horen dat het Vaticaan dit niet kon. 
Maar in de week dat het archief open was, ontdekte Wolf, een specialist in de relatie van Pius XII met de nazi's, en zijn team, een brief waarin werd bevestigd dat Pius het Amerikaanse rapport had gelezen en ook twee gevallen waarin het Vaticaan de rapporten over de moorden onafhankelijk waren bevestigd.
In een brief van de Oekraïens Grieks-katholieke aartsbisschop van Lviv, Andrey Sheptytsky, die een maand voor het Amerikaanse verzoek was verzonden, werd gesproken over 200.000 Joden die in Oekraïne waren afgeslacht onder de "ronduit duivelse" Duitse bezetting.
In een ander geval vertelde een Italiaanse zakenman genaamd Malvezzi aan monseigneur Giovanni Battista Montini, de toekomstige paus Paulus VI, over de "ongelooflijke slachting" van joden die hij tijdens een bezoek aan Warschau had gezien. 
Montini meldde dit aan zijn superieur, de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Luigi Maglione, aldus het rapport.
Deze twee rapporten werden in een memo beschreven door een andere medewerker van het staatssecretariaat, Angelo Dell’Acqua, die later kardinaal werd, vertelde Wolf aan het Hamburgse weekblad Die Zeit.
In de brief waarschuwde Dell’Acqua voor het geloven van het joodse rapport omdat joden 'gemakkelijk overdrijven' en 'oosterlingen' - verwijzend naar aartsbisschop Sheptytsky - 'echt geen voorbeeld van eerlijkheid zijn'.
"Dit is een belangrijk document dat voor ons verborgen is gehouden omdat het duidelijk antisemitisch is en laat zien waarom Pius XII zich niet uitsprak tegen de Holocaust", vertelde Wolf aan Kirche + Leben.

04-05-20 19:47:47 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
Franse dolfijn met boeienspel uit Amsterdamse haven gered

De tuimelaardolfijn die zaterdagochtend in de havens van Amsterdam strandde, is zondag met succes naar IJmuiden geloodst. Dat lukte door een spel met boeien op te tuigen. Het bleek om een bekende, solitair levende dolfijn te gaan die vaak voor de Franse kust verblijft en de bijnaam Zafar heeft gekregen, laat SOS Dolfijn weten.

Solitair levende dolfijnen zoeken vaak contact met mensen en schepen op. Zafar was met het zeilschip Tres Hombres vanuit Frankrijk naar Nederland gezwommen, maar kon niet in de haven van Amsterdam blijven. Het brakke water daar is slecht voor zijn gezondheid.

Om terug de zee in te gaan moest hij alleen wel door een sluis. Voor dolfijnen is dat doorgaans erg spannend, maar dankzij het boeienspel lukte het uiteindelijk. Dat Zafar houdt van spelen met boeien en touwen, had SOS Dolfijn doorgekregen vanuit Frankrijk.

30-05-20 17:49:42 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
Chinese steden verbieden permanent de consumptie van wilde dieren

Goed nieuws uit China! Na Shenzhen, Peking en Zhuhanai voerde ook Wuhan een permanent verbod in op de consumptie van wilde dieren.

Hoewel de bron van het coronavirus nog steeds wordt onderzocht, lijkt de infectieziekte te zijn ontstaan op een markt in Wuhan waar levende wilde dieren worden aangeboden. Doordat de dieren op deze markten opeen gepropt in hoog opgestapelde kooien zitten, verspreiden uitwerpselen, bloed en pus zich makkelijk binnen de kooien en tussen de dieren. Zo kunnen ziekteverwekkers van het ene dier naar het andere dier overspringen. Wanneer deze dieren in contact komen met mensen, doordat de dieren worden opgegeten, kunnen sommige ziekten ook van dier naar mens overgaan. Zoals nu is gebeurd met het nieuwe coronavirus.

Om toekomstige pandemieën zoveel mogelijk te voorkomen, besloot Wuhan om de consumptie van wilde dieren permanent te verbieden. Het verbod is een belangrijke stap om dieren en mensen te beschermen, vooral omdat er bijna 22 miljoen mensen in de stad wonen.

De steden Shenzhen, Zhuhanai en Peking gingen Wuhan al voor door een soortgelijk verbod in te voeren.

Kelly Dent, Global Director of External Engagement voor World Animal Protection:

‘We verwelkomen het besluit van deze Chinese steden om de consumptie van wilde dieren permanent te verbieden.’

‘Dit permanente verbod helpt mens en dier te beschermen tegen onnodig lijden. Als we echter in de toekomst dodelijke uitbraken willen voorkomen, moeten we deze wet uitbreiden met een verbod op het gebruik van wilde dieren voor vermaak, voor medicijnen en als exotische huisdieren.’

De huidige coronavirus uitbraak is een wake-up call dat we een einde moeten maken aan de wrede uitbuiting van dieren. Ongeveer 60% van alle infectieziekten is een zoönose, wat betekent dat de ziekte afkomstig is van dieren. Bovendien wordt aangenomen dat 70% hiervan afkomstig is van wilde dieren.

Er is geen beter moment voor regeringen, bedrijven en burgers om zich te verenigen en het gebruik van wilde dieren voor de huisdierenmarkt, toeristisch vermaak, consumptie of medicijnen tegen te gaan.

Bron: World Animal Protection

18-06-20 20:32:37 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
Verbod op dierproeven voor cosmetica in Colombia

De Colombiaanse Senaat heeft het verbod van cosmeticatests op dieren en de import van cosmeticaproducten die op dieren zijn getest, goedgekeurd. Het wetsvoorstel was 22 maanden geleden ingediend.

Wereldwijd gaan er jaarlijks miljoenen proefdieren dood door het testen van cosmeticaproducten. Niet alleen make-up, maar ook shampoo, deodorant en scheerschuim wordt vaak getest op dieren. Doordat er steeds meer beeldmateriaal opduikt van allergieën, blindheid, vergiftigingen, onomkeerbare schade en dood van konijnen, hamsters, muizen enzovoort in laboratoria, is de cosmetica-industrie gedwongen veranderingen aan te brengen in hun testmethodes en producten.

Diana Rodriguez, dierenarts en directeur van de Colombiaanse milieustichting Fundación Ecohuellas, vertelt dat mensen vaak geen idee hebben dat cosmetica en verzorgingsproducten op de meest wrede manier op dieren worden getest. Ze geeft het voorbeeld van het testen van een nieuwe shampoo. Het product wordt voor enkele uren op de ogen van konijnen aangebracht om te kijken welke mate van irritatie het veroorzaakt. Rodriguez:

“Ik heb begrepen dat de nieuwe wet vereist dat bedrijven die deze tests niet uitvoeren en kiezen voor een meer geavanceerde en technologische manier van testen, hun producten voortaan labelen met ´dierproefvrij´, een etiket waarmee degenen onder ons die ermee bekend zijn, kunnen checken of het product en de ingrediënten zijn getest op dieren.”

Het wetsvoorstel om testen op dieren voor cosmetica en cosmetische ingrediënten te verbieden, werd in 2018 al gepresenteerd en vorige week donderdag keurde de Senaat van Colombia het voorstel unaniem goed.
Álvarez vertelt dat veel van deze proefdieren waar testen op worden uitgevoerd, uit het wild komen. Volgens hem heeft de vooruitgang in de wetenschap bijgedragen aan een groter bewustzijn van deze activiteiten.

In 1989 was er al een wet aangenomen die een verbod legde op dierproeven, maar dankzij de nieuwe wet is er nu duidelijk aangegeven op welke industrieën en experimenten dit verbod van toepassing is. Indien er een overtreding plaatsvindt, wordt er een boete opgelegd door het Nationaal Instituut voor Voedsel- en Drugstoezicht.
Wereldwijd verbod

Volgens Humane Society International, een internationale organisatie die zich inzet voor dierenrechten, zijn er momenteel wereldwijd 39 landen die wetten hebben aangenomen om cosmetische dierproeven te verbieden.

In de Verenigde Staten is op 19 november 2019 het wetsvoorstel The Humane Cosmetics Act ingediend. Het federale wetsvoorstel omvat de etikettering van dierproefvrij op cosmeticaproducten die niet zijn getest op dieren, strengere straffen op het uitvoeren van dierproeven, en het stimuleren van alternatieve testmethodes. De eerste drie staten van het land die op 1 januari 2020 al een verbod op dierproeven voor cosmetica hebben ingevoerd zijn Californië, Nevada en Illinois.

01-07-20 19:10:57 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
Geen vrachtwagens vol dode dieren meer: verbod op veevervoer bij extreme hitte
Veetransporten zijn vanaf donderdag in ons land verboden bij buitentemperaturen vanaf 35 graden Celsius. Dat was al een vrijwillige afspraak met de sector, maar volgens minister Carola Schouten (Landbouw) wordt die overeenkomst niet door iedereen nagekomen.

Ze kondigde vorig jaar september al aan een verbod te willen op diertransporten bij extreme hitte. Vorige zomer zijn door de hoge temperaturen veel dieren gestorven of hebben geleden tijdens transporten. Dat is niet acceptabel, schrijft Schouten aan de Kamer. En de verwachting is dat er in de toekomst vaker extreem warme periodes zullen zijn.Ook is besloten dat transporten die langer dan acht uren duren en waarbij het onderweg 30 graden of warmer kan worden, geen vergunning meer krijgen van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze instantie gaat bovendien de controle op diertransporten opvoeren bij een weersvoorspelling vanaf 27 graden.
Hittestress

Vervoer van dieren onder warme weersomstandigheden kan leiden tot hittestress. Met het bedrijfsleven is eerder afgesproken dat bij hoge temperaturen minder dieren per wagen worden vervoerd en dat extra aandacht moet worden besteed aan de koeling van de dieren. Met slachterijen zijn eveneens afspraken gemaakt. Die mogen eerder beginnen met slachten als het buiten 33 graden of warmer is.

Vorig jaar waren er ook meerdere incidenten in stallen tijdens de hitteperiode. Uit een evaluatie is “geen rode draad van oorzaken te halen”, aldus de minister. Er komt onder meer een website waar veehouders kunnen zien welke gevolgen actuele weersomstandigheden hebben voor hun dieren en welke maatregelen zij dan het beste kunnen nemen voor hun dieren.

ANP

01-07-20 19:27:59 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
En een heel klein goed nieuwsberichtje:

Breda stelt 100.000 euro extra beschikbaar voor het vergroenen van daken en tuinen

De gemeente Breda stelt opnieuw 100.000 euro subsidie beschikbaar voor het vergroenen van daken, tuinen, gevels en regenwatervoorzieningen zoals regentonnen. In het afgelopen half jaar, nadat de eerste subsidie in het leven werd geroepen, kwamen er al ruim tweehonderd aanvragen binnen, waardoor het subsidieplafond is bereikt.

12-07-20 14:56:06 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
Ook Mexico verbiedt na oproep VN omstreden 'genezingstherapie' lhbti's
Genezingstherapie voor lhbti's is in Mexico-Stad voortaan verboden. Het stadsbestuur heeft besloten dat iedereen die een homo, lesbienne, biseksueel of transgender met therapie wil 'bekeren' voortaan een celstraf van vijf jaar tegemoet kan zien.

Het bestuur van de grootste stad van Latijns-Amerika stelt dat de nieuwe wetgeving bijdraagt aan de acceptatie van jonge lhbti's in Mexico.

Therapeuten claimen tijdens dit soort genezingstrajecten homoseksualiteit af te kunnen leren. Artsen wereldwijd hebben de therapieën veroordeeld, omdat tijdens deze trajecten psychische en fysieke dwang gebruikt wordt. Soms moeten homo's en lesbiennes zelfs elektroshocktherapie ondergaan.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lhbti's middels deze methodes hetero zouden kunnen worden.
VN heeft opgeroepen tot verbieden van deze therapieën

De Verenigde Naties riepen woensdag op om wereldwijd dit soort therapieën af te schaffen. Er is momenteel maar een handvol landen in de wereld waar het wettelijk is verboden om dit soort praktijken te bezigen. Duitsland, Canada, Brazilië, Ecuador en Malta behoren tot deze selecte groep.

Uit recent onderzoek van de VN blijkt dat 98 procent van alle lhbti's die dit soort therapieën hebben ondergaan psychische ernstige schade hebben opgelopen, depressief zijn geworden of zelfs zelfmoordneigingen hebben gekregen.
Nederlands parlement wil verbod, maar dat is er nog niet

Facebook en Instagram reageerden vrijdag met een verbod op alle berichten waarin deze therapieën worden aangeraden of bewierookt.

In Nederland riep de Tweede Kamer het kabinet vorig jaar op een soortgelijke wet aan te nemen. De christelijke partijen, de PVV en Forum voor Democratie stemden toen tegen dit voorstel. In Nederland zijn nog vijftien organisaties die dit soort omstreden therapieën aanbieden.

25-08-20 20:14:44 - Quote! - @Noepetote
Noepetote
Senior lid

WMRindex: 759
OTindex: 224
WHO: Afrika officieel vrij van wild poliovirus

Afrika heeft de wilde variant van het poliovirus uitgebannen, laat gezondheidsorganisatie WHO dinsdag weten. Zo'n 1,8 miljoen kinderen zijn volgens schattingen van de organisatie gered van permanente verlamming door polio.

Een onafhankelijke commissie, de Africa Regional Certification Commission (ARCC), heeft geconcludeerd dat alle 47 landen die onder de Afrikaanse regio van de WHO vallen nu meer dan drie jaar vrij van wilde polio zijn.

Polio is een ziekte die vooral kinderen onder de vijf jaar treft en levenslange verlamming of de dood tot gevolg kan hebben. Genezen van polio is niet mogelijk. Een vaccin biedt wel levenslange bescherming.

Dankzij wereldwijde vaccinatieprogramma's is het aantal gevallen sinds 1988 met ruim 99 procent afgenomen. Het wilde poliovirus circuleert momenteel alleen nog in Afghanistan en Pakistan.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt het uitbannen van het wilde poliovirus in Afrika een "ongelofelijke prestatie" en reden voor een "broodnodige viering".
Conflictgebieden zijn kwetsbaar voor virus

Nigeria is het laatste Afrikaanse land waar wilde polio is vastgesteld. In 2016 raakte een persoon in het noordoosten van het land besmet. Dat gebeurde op het hoogtepunt van terroristische campagne van Boko Haram. Minder dan een decennium geleden telde Nigeria nog de helft van het wereldwijde aantal vastgestelde besmettingen.

Buiten Nigeria is de wilde variant van het virus voor het laatst in 2014 waargenomen in Somalië, schrijft BBC News.

Vooral moeilijk bereikbare plekken, zoals conflictgebieden, zijn kwetsbaar voor het poliovirus. Dit komt doordat oorlog en geweld de vaccinatieprogramma's bemoeilijken. Ook geruchten en misinformatie leiden soms tot weerstand tegen vaccinaties.
Polio blijft een dreiging voor Afrika

Hoewel de wilde variant van het poliovirus nu officieel uit Afrika is verbannen, blijft de regio kwetsbaar voor het virus, waarschuwt de WHO. Zolang wilde polio niet uitgeroeid is, kan het virus vanuit Pakistan of Afghanistan opnieuw Afrika binnenkomen.

Ook circuleert nog een andere vorm van het poliovirus. Die is afkomstig van het vaccin. Dit virus kan zich in zeldzame gevallen verspreiden onder gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad.
Zeldzame variant circuleert nog

Het vaccin bevat een afgezwakte versie van het virus om immuniteit te creëren. Maar als dit afgezwakte poliovirus de kans krijgt om zich binnen gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad te verspreiden, kan het muteren in een virus dat dezelfde dezelfde symptomen kan veroorzaken als wilde polio.

Daarom is waakzaamheid geboden, zegt regionaal directeur Matshidiso Moeti van de WHO: "Om de terugkeer van wilde polio te voorkomen en de verspreiding van de van het vaccin afgeleide variant tegen te gaan, moeten we alert zijn en de vaccinatiegraad op peil houden."

Sinds 2000 zijn wereldwijd ruim tien miljard poliovaccins toegediend, waardoor mogelijk dertien miljoen gevallen van wilde polio zijn voorkomen, schrijft de WHO. Slechts 760 gevallen zijn in die periode te herleiden tot het poliovirus dat van het vaccin afkomstig is.

10-10-23 10:15:16 - Quote! - @Minion
Minion
Oudgediende


WMRindex: 55
OTindex: 20.161
het zonnetje schijnt hier volop8)

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 [3]

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven