Kpuccie's soepen en sauzen.
± tig personen
Water Flink stuk klapstuk, borstvlees Een paar schenkels Botten Prei Uien Wortels Bleekselderij Wat takjes peterselie foelie kruidnagel laurier karwijzaad thijm zout
Zet de oven hoog, maak een kop koffie en drink deze. Doe de botten in een braadslee met roomboter. Temper de oven en doe de braadslee erin. In een half uurtje onder regelmatig keren de botten aanzetten. (Bruin laten worden) Verdeel de botten en het vlees in de pan met koud water en zet deze laag op het vuur. Indien nodig afschuimen. Snij de ui doormidden, pel deze en prik er 3 a 4 kruidnagels in. Schrap de winterpeen en verdeel in 4 stukken.Was de prei en vierendeel deze. Was en snij de bleekselder in passende stukken, maak de peterselie schoon en mik dit allemaal in de pan, het vuur laag. Voeg wat blaadjs foelie, laurierblaadjes en een lepel karwij en thijm toe. Laat dit zo lang mogelijk trekken, liever 8 dan 4 uur. Deksel erop houden. Bouillon zeven. Snij het vlees door de rest, eventueel de groentes ook voor een stevige groentesoep.
Als u de soep niet zeeft en nog een dag langer op het vuur durft te laten staan, wel in de gaten houden voor u gaat slapen dat er voldoende vocht in zit, u kunt dit aanvullen met wat water, bier of wijn dan heeft u een mooie basis voor diverse sauzen. Kook het maar zo lang als u durft, het moment van zeven komt vanzelf. Verwijder dan met een schuimspaan alle vaste delen en zeef de saus zodat u een gladde donkere saus over houdt. Met diverse (verse) kruiden als dragon, basilicum, thijm enz. kunt u vast iets heel lekkers maken. |