11 uur, 14 uur en 18 uur. Dat zijn de tijden waarop een patiŽnt van een verpleeghuis in Hellevoetsluis naar de wc mag. Moet de patiŽnt vaker, dan wordt er volgens familie moeilijk over gedaan.

De regionale zender RTV Rijnmond heeft een formulier onder ogen gekregen waarop de toilettijden zijn vastgelegd. Ook heeft de omroep met de familie gesproken. Het bestuur van verpleeghuis Grootenhoek wil volgens RTV Rijnmond niet ingaan op individuele gevallen, maar bevestigt dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk te verlagen.

"Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos willen soms wel 36 keer naar de wc", zegt Harry Luik van Careyn, de organisatie waar het verpleeghuis toe behoort. Volgens Luik 'helpen' ze de patiŽnten dan 'in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen'.

Maandag kondigde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat er een interventieteam naar de zorginstellingen van Careyn gaat. Er zouden te weinig medewerkers zijn, waardoor de medewerkers die er zijn te weinig tijd hebben en overbelast zijn. Het ziekteverzuim is daar hoog en de cliŽntdossiers zijn niet op orde. Ook zouden er te vaak invallers ingezet worden die een te laag niveau hebben om de zware zorg voor cliŽnten aan te kunnen, schrijft het AD. Het is de eerste keer dat de Inspectie zo'n zware maatregel neemt.