In Chteauneuf-du-Pape is het ten strengste verboden met een ufo te landen, op te stijgen of door het luchtruim te vliegen. Hoe absurd het ook mag lijken: al 62 jaar is dit een officile regel in de Zuid-Franse gemeente. De huidige burgemeester is niet van plan hierin verandering te brengen.
Aliens die van plan zijn een bezoek te brengen aan Chteauneuf-du-Pape zijn gewaarschuwd: hun ufo parkeren ze beter aan de rand van de gemeente. Als ze met hun toestel op het grondgebied zelf landen, zal de plaatselijke champetter het in beslag nemen.

Hoewel de kans minimaal is dat Chteauneuf-du-Pape het verbod ooit effectief zal moeten toepassen, staat het al meer dan zestig jaar in het gemeentelijk reglement ingeschreven. Heel precies is het verboden met een ufo te landen, op te stijgen of door het luchtruim te vliegen. De regel geldt zowel voor "soucoupes volantes" (vliegende schotels) als "cigares volants" (vliegende sigaren).

Burgemeester Claude Avril is niet van plan iets aan de regel te veranderen. "Het is goed om de zaken spannend te houden met een speelse attitude", vertelt hij aan France Bleu. "Op een sympathieke manier creren we een buzz die niemand schade toebrengt."

Een buzz rond Chteauneuf-du-Pape creren was precies het doel dat de toenmalige burgemeester Lucien Jeune voor ogen had toen hij het verbod op 25 oktober 1962 invoerde. "Hij kreeg het idee na een bijeenkomst met andere Franse burgemeesters", zegt zijn zoon Elie Jeune.

"Het was een periode waarin iedereen de mond vol had van buitenaardse wezens en ufo's. Een hele boel fantastische verhalen deden de ronde. Mijn vader wou het momentum gebruiken om zijn gemeente in de kijker te zetten. Het was een geniale reclame... en gratis."

De zet van burgemeester Jeune werkte. Journalisten van over de hele wereld zakten naar Chteauneuf-du-Pape af om hem te interviewen.