Een vrouw uit Nibbixwoud kreeg eerder deze week de schrik van haar leven toen ze bij thuiskomst haar handtas opende. Tussen de portemonnee, lippenstift en andere voorwerpen die in een vrouwentas thuishoren, kroop namelijk een schorpioen rond.
De vrouw belde de dierenambulance, die het beestje in een pindakaaspot naar De Bonte Piet in Midwoud bracht. "Hij is waarschijnlijk in het Amsterdamse havengebied in de tas van de vrouw gekropen", vertelt een medewerkster van de Bonte Piet aan NH. "Waarschijnlijk is hij tussen meubels, bananen of ander fruit meegelift."
Omdat medewerkers van de Bonte Piet geen kaas hebben gegeten van schorpioenen hebben ze advies ingewonnen bij de Nederlandse Schorpioenenvereniging. Met succes, want de vereniging in Den Helder bood zelfs aan om hem op te vangen. "Een van onze bestuursleden heeft hem daarheen gebracht", vertelt de medewerkster.
Dikstaartschorpioen
Bij de vereniging zijn ze er nog niet helemaal uit om wat voor soort het precies gaat. "Sowieso een buthidae (dikstaartschorpioen, red)", schrijft de vereniging op haar Facebook-pagina. Omdat ze vermoeden dat het om een jonkie gaat, is het lastig te achterhalen om welke soort het gaat. "Het is wachten tot het dier volwassen is."
Als het inderdaad om een buthidae gaat, heeft de vrouw die hem in haar handtas vond veel geluk gehad. Dikstaartschorpioenen hebben namelijk een zeer krachtig gif dat verlammingsverschijnselen aan hart- ademhalingsspieren kan veroorzaken.