Een kwart van alle taakstraffen is vorig jaar vroegtijdig gestaakt of niet uitgevoerd. Duizenden veroordeelden laten niets van zich horen of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd, bijvoorbeeld vanwege agressie.

Vorig jaar hebben bijna 11.000 van de 42.400 taakgestraften hun straf niet uitgevoerd, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland die het AD heeft. In een groot aantal gevallen reageren veroordeelde drugsdealers, inbrekers en fraudeurs niet eens op een oproep om aan de werkstraf te beginnen.

Ook de vervangende celstraf die wordt opgelegd als iemand een taakstraf niet doet, wordt niet altijd uitgevoerd. Zo'n 9.000 veroordeelden hebben in Nederland een openstaande celstraf van minder dan 120 dagen. Onder hen zijn ook taakstrafweigeraars.

Algemeen directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zegt in het AD: "Het is ongelofelijk belangrijk dat deze vervangende celstraffen worden uitgevoerd. Als een werkstraf mislukt, moet het OM daar snel actie op ondernemen. Daders mogen hun straf niet ontlopen."

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA noemt het via Twitter 'onbestaanbaar' dat zoveel mensen hun straf ontlopen.