Weginspecteurs van Rijkswaterstaat en de politie gaan pepermuntdoosjes uitdelen om het snelheidslimiet op de N33 onder de aandacht te brengen.

Sinds mei voeren Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) campagne om snelheidsduivels erop te wijzen dat op de N33 een limiet geldt van 100 kilometer per uur. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en politie blijkt namelijk dat 50 tot 80 procent van de weggebruikers te hard rijdt. Langs de weg zijn daarom borden met smileys geplaatst die aangeven wat het limiet is. Daarnaast zijn er extra politiecontroles.

In navolging van de eerdere acties gaan Rijkswaterstaat en de politie vanaf oktober pepermuntdoosjes met daarop het limiet uitdelen. ,,Dat gebeurt op momenten als ze contact hebben met weggebruikers’’, zegt Baudina Schaafsma, woordvoerder van Rijkswaterstaat. Maar zitten bestuurders wel op pepermuntjes te wachten als ze staande worden gehouden door de politie omdat ze te hard hebben gereden? Schaafsma: ,,Er wordt rekening gehouden met de situatie.’’ De pepermuntjes blijven daarom op zak wanneer het gaat om verkeersovertredingen of ernstige ongelukken.

Gelijkertijd loopt er tot november een Facebookactie waarbij weggebruikers kunnen aangeven welke smiley zij het leukste vinden. Ze kunnen kiezen uit vier verschillende smileys die allemaal langs de N33 staan. Begin november worden onder de reageerders verschillende prijzen verloot zoals een slipcursus. Eind dit jaar loopt de campagne af en dan wordt gekeken of de acties effect hebben gehad.