Duitse soldaten vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog soms drie etmalen aan een stuk. Norman Ohler ontdekte hoe. ,,Ze stonden stijf van de drugs."
Pilletje op de tong. Slok water nemen. Doorslikken. Duitse militairen bleven op de been dankzij Pervitin, een voorloper van crystal meth. Tussen 1939 en 1945 slikten de troepen zo'n 200 miljoen pillen, die werden geproduceerd in de fabriek van Temmler bij Berlijn.

Pervitin werd ontwikkeld uit methamfetamine en was bedoeld tegen problemen met de bloedsomloop, lusteloosheid en depressie. Het middel was ongelooflijk verslavend maar bewees zijn nut in de oorlog, zegt de Duitse schrijver Norman Ohler (46). Als eerste deed hij uitgebreid onderzoek naar gebruik van verdovende middelen door de militairen. Hij schreef er de nu in het Nederlands verschenen bestseller Drugs in het Derde Rijk over.

,,Soldaten bleven dagenlang wakker onder invloed van Pervitin", zegt Ohler tijdens een kort bezoek aan Nederland. ,,Het middel is niet de reden dat er gedurende de oorlog overwinningen werden geboekt. Maar het heeft er wél bij geholpen."

Duitsland was de bakermat van de synthetische drugs. Na de machtsovername door de nazi's in 1933 overspoelden chemiereuzen als IG Farben, Merck en Bayer de binnenlandse markt met pepmiddelen. Ze vonden gretig aftrek.

Ook Adolf Hitler raakte aan de drugs. In zijn tijd als Führer gebruikte hij 82 verschillende soorten medicatie, blijkt uit de documenten die Ohler in de militaire archieven vond. ,,Het begon met simpele vitaminepreparaten", vertelt hij. ,,Aan het einde van zijn bewind leefde hij constant in een roes."
Het drugsgebruik kreeg navolging, zegt Ohler. ,,De nazi's waren de pioniers met synthetische drugs. Maar al snel verstrekten ook de Britten amfetaminen aan de soldaten. De Amerikanen deden het later tijdens de Korea-oorlog, in Vietnam in de oorlog in Irak. Tegenwoordig krijgen zelfs dronepiloten die vanachter hun computerscherm in de VS missies in Afghanistan uitvoeren een pil aangeboden, weet ik van een voormalige dronevlieger."