Een gezin in Australië besloot van de een op de andere dag op de vlucht te slaan zonder dat daar een duidelijke reden voor was. Ze lieten alles achter op hun boerderij in Silvan, dichtbij Melbourne en reden noordwaarts. Uiteindelijk zijn ze allemaal op verschillende plekken teruggevonden. Het mysterie heeft de Australiërs dagenlang beziggehouden.

De 51-jarige Mark Tromp en zijn vrouw Jacoba (53) runden een succesvolle boerderij en vormden met hun drie kinderen Riana (29), Mitchell (25) en Ella (22) een hardwerkend en vooral heel normaal gezin. Maar zonder enige waarschuwing stapten ze op 29 augustus in de auto en reden naar het noorden. Ze sloegen op de vlucht en wilden duidelijk niet gevonden worden: creditcards, paspoorten en telefoons lieten ze achter.

Later bleek dat Mark en Jacoba al een tijdje erg gestrest waren en paranoïde gedachten hadden. In ieder geval een van hen was er van overtuigd dat iemand hen wilde vermoorden en hun geld wilde stelen. Alleen Mitchell geloofde niets van het verhaal en had zijn telefoon toch meegenomen. Hij ging naar eigen zeggen alleen mee om hen te beschermen.

Maar 30 kilometer van huis moest hij zijn telefoon weggooien. Zijn ouders waren er zeker van dat het toestel werd gebruikt om hen te volgen. Het gezin reed vervolgens een hele dag en nacht door in hun SUV. De volgende ochtend besloot Mitchell weg te gaan. Even later verlieten ook Ella en Riana hun ouders. Ella ging naar huis om de paarden te voeren. Een dag later kwam ook Mitchell daar aan. De politie vond hen in een relatief normale staat.

Dat gold niet voor Riana die achter in een pick-uptruck was geklommen. De chauffeur trof haar in een catatonische toestand aan: ze wist niet meer hoe ze heette of waar ze was. Ze is nu opgenomen in een psychiatrische instelling. De ouders reden ondertussen verder en verder tot ook hun wegen scheidden. Jacoba ging noordwaarts en werd daar compleet verward gevonden. Ook zij bevindt zich nu in een psychiatrische instelling.

Mitchell en Ella verschenen emotioneel voor de camera. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt of gezien dat iemand zich zo gedroeg. Ik hoop dat jullie mijn vader snel vinden. Hij is niet gevaarlijk. Hij is mijn maatje, ik hou van hem,” zei Mitchell. Zes dagen nadat ze vertrokken werd ook Mark gevonden. Hij zat ergens langs de kant van de weg, werd ondervraagd en ging uiteindelijk mee met zijn broer die politieagent is.

Een agent omschrijft de vlucht van de familie als “het meest bizarre geval dat ik in 30 jaar heb gezien”. Agent Mark Knight, die het gezin kent, zegt dat er nooit psychiatrische stoornissen zijn vastgesteld. Er was geen bewijs voor drugsgebruik en de familie had geen schulden of banden met religieuze organisaties. “Het is gewoon een gigantische zenuwinzinking,” aldus Knight.