Een soort airbag rond de heup die ouderen moet beschermen bij een val. Het jonge bedrijf Wolk Company uit Den Haag krijgt een investering van 300.000 euro om dat idee te testen bij vijf zorginstellingen.

De val-airbag is een soort riem voor ouderen die onder kleding wordt gedragen, niet opvalt, en waar op het moment van de val kussens uitschieten om de klap op te vangen.

Het idee ontstond bij wijze van grap. Een van de drie oprichters gaf zijn moeder als sinterklaassurprise een opblaasbare zwemband omdat ze een aantal keer was gevallen, schrijft het AD.

De grap werd aanleiding voor een serieus businessmodel. Het drukt de medische kosten van val-ongevallen, zoals spoedeisende hulp en ziekenhuisopname. Een op de vier ouderen overlijdt aan de gevolgen van een gebroken heup. In samenwerking met de TU Delft werd een prototype ontwikkeld, dat nu met de investering in de praktijk getest kan worden.

Nieuw investeringsfonds
Het geld is afkomstig van het nieuwe investeringsfonds UNIIQ, een consortium dat bestaat uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Doel van het fonds is om in een vroeg stadium te investeren in Zuid-Hollandse bedrijven met innovatieve ideeën. In totaal heeft het fonds 22 miljoen euro te verdelen.

Ook de startup Adjuvo Motion kreeg woensdag 300.000 euro groeigeld van UNIIQ. Zij ontwikkelden de S-sense handschoen, een slimme handschoen met sensoren die thuisrevalidatie bij handblessures mogelijk maakt.
Foto