Een pijnstiller die in het buitenland veel wordt voorgeschreven om menstruatiepijn tegen te gaan, kan geheugenverlies bij alzheimer mogelijk volledig terugdraaien.

Mefenaminezuur is een ontstekingsremmende pijnstiller. Wetenschappers gaven het middel aan muizen die geheugenverlies hadden. Andere muizen die dezelfde problemen hadden, kregen een placebo. Na een maand hadden de muizen die mefenaminezuur had gekregen helemaal geen geheugenverlies meer.

Er moet nu uitgezocht worden of het middel hetzelfde effect heeft op mensen met alzheimer. Als dat zo is, dan kan het waarschijnlijk snel worden voorgeschreven: het middel is al op de markt voor andere problemen en daardoor is ook al bekend wat de bijwerkingen zijn.

De wetenschappers hebben hun conclusies gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Ze benadrukken dat alzheimerpatiënten nu nog geen mefenaminezuur moeten krijgen, omdat het middel ook bijwerkingen heeft. Daarom moet eerst worden onderzocht of het ook bij mensen werkt. Muizen worden gebruikt voor het testen van medicijnen omdat hun DNA voor een heel groot deel overeenkomt met dat van mensen.