Wat baasjes eigenlijk altijd al wel wisten, wordt nu ook steeds vaker wetenschappelijk aangetoond: een hond kan aan je gezichtsuitdrukking heel wat aflezen. Maar het grappige is: jij kunt ook aan de kop van je hond van alles zien. Alleen is dat niet altijd wat je denkt.

Veel hondeneigenaren zullen iets herkennen in het verhaal van het baasje van Zeus. Dat ging de wereld rond nadat het hondje in een aandoenlijke pose was gefotografeerd:

"Het was heel zwaar vandaag bij therapie", schreef zijn baasje op Tumblr. "Ik zat hier te huilen en me beroerd te voelen, toen ik een duwtje bij mijn knie voelde. Ik keek naar beneden en zag dat Zeus, mijn hulphondje, zijn werk deed... en me een aardappel had gebracht."
Foto

Verschillende onderzoeken hebben intussen uitgewezen dat honden emoties haarfijn kunnen aanvoelen. Dat doen ze bijvoorbeeld door middel van het 'lezen' van je gezichtsuitdrukking.

Voor honden is het heel nuttig om aan gezichten te kunnen zien wat er aan de hand is. Kunnen ze lekker dollen, of dreigt er gevaar?

Wetenschappers toonden aan dat honden het verschil ervaren tussen positieve en negatieve gevoelens. En dat bleken ze niet alleen bij mensen, maar ook bij andere honden te kunnen zien.

Andersom kan het ook handig zijn voor mensen als ze aan de kop van een hond kunnen zien wat eraan scheelt, schrijft CNN. Sterker nog: daar wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan. Wetenschappers kunnen bij een hond nu 16 verschillende uitdrukkingen van kop Ún oren van elkaar onderscheiden.

Dat kan handig zijn om te begrijpen wat een hond denkt of voelt, zonder daarbij de vergelijking te trekken met hoe wij mensen onder bepaalde omstandigheden zouden kijken. Want dat doen mensen nu eenmaal graag: hun eigen gevoelens projecteren op hun hond:

Dat dat onverstandig is, blijkt wel uit het misverstand dat vaak opduikt als er kleine kinderen in het spel zijn. Die denken vaak dat een hond lacht als hij zijn tanden laat zien. En dat is, weten we, de aanleiding voor heel wat grote en kleine ongelukken.