Een polshorloge dat zichzelf opwindt, dat was in mijn jeugd een openbaring. Nu gaat het systeem, miljoenen keren uitvergroot, stroom opwekken met golfenergie.

De Penguin is een boot, ponton zo je wilt. Hij drijft op en in de golven, goeddeels onderwater. Door de golven gaat het gevaarte heen-en-weer slingeren. Binnenin zit een flink gewicht dat aan een as is vastgemaakt en daardoor kan draaien. Als je de boot nu slim genoeg kunt laten schommelen, zo bedachten de oprichters van Wello, gaat dat gewicht rondjes draaien en kun je een generator stroom laten opwekken.

Het principe doet me terugdenken aan een van mijn eerste horloges. Daar zat ook een gewichtje in, van enkele grammen in dat geval, dat door de beweging van de pols heen en weer ging slingeren. Daarmee werd een ouderwetse veer opgewonden waardoor het horloge kon lopen zonder dat je die veer handmatig moest opwinden. Een wonder... Tegenwoordig zou je met dat gewichtje waarschijnlijk stroom opwekken om een batterijtje te voeden. Bestaan dat soort horloges eigenlijk?

Terug naar de Penguin. Die heeft een heel asymmetrische vorm gekregen die ervoor zorgt dat de Penguin inderdaad zo gaat schommelen dat het gewicht, van duizenden kilo's, rondjes gaat draaien. Omdat die aan de as vastzit waarop ook de generator zit, gaat er geen energie verloren in overbrengingen.

De eerste Penguin is enkele jaren getest voor de kust van Schotland en dit jaar versleept naar zijn definitieve ankerplaats bij het Schotse onderzoekscentrum voor schone energie uit oceaangolven Cefow.

De volgende stap is dat Wello nu samen met de Zuid-Koreaanse partner BSR een demonstratiemodel bouwen in Zuid-Korea. Wello levert de kennis, BSR zorgt voor goedkope productie. Die combinatie moet tot een renderend systeem leiden.