De politie trof afgelopen maandag op de A73 bij Cuijk een in Duitsland gestolen caravan aan. De chauffeur van de trekkende auto wilde niets over de caravan verklaren maar de politie kwam de rechtmatige eigenaar op het spoor door een sticker en een vaantje. Dat was toevallig een collega van de Duitse politie.

Medewerkers van de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de auto met caravan, beiden voorzien van Engels kenteken, in de ochtend rijden. Het viel hen op de auto niet de vereiste buitenspiegels had waardoor de bestuurder niet kon zien wat hem van achteren naderde. De combinatie werd aan de kant gezet en toen bleek dat de bestuurder uit Londen ook geen rijbewijs kon tonen.

Bij controle van de caravan bleek dat het kenteken niet in de politiesystemen voor kwam. De bestuurder kon af wilde niets zeggen over de herkomst van de caravan. Wel zagen de agenten een sticker en een vaantje met de letters IPA en de Duitse plaatsnaam Coesfeld. IPA is een afkorting voor de International Police Association. Het vermoeden rees dat deze caravan wel eens gestolen kon zijn. Omdat ter plaatse niet kon worden vastgesteld of de caravan mogelijk van diefstal of verduistering afkomstig was werd de gehele combinatie voor nader technisch onderzoek in beslag genomen en afgesleept.

De bestuurder werd proces-verbaal aangezegd voor het niet tonen van een geldig rijbewijs en het ontbreken van de juiste spiegels. Hij vertrok en zou later contact opnemen. In het vervolgonderzoek werd met de Duitse collega’s contact opgenomen en toen bleek al snel dat de caravan in de nacht van zondag op maandag vanaf een bedrijventerrein in Coesfeld was gestolen. De eigenaresse was een politiecollega uit Coesfeld en lid van de IPA.

De Engelse bestuurder heeft zich niet meer gemeld en staat nu ter aanhouding gesignaleerd in alle politiesystemen. De caravan is woensdag 3 augustus door de eigenaar weer opgehaald.