Een drieling in Vlaanderen heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan: ze hebben twee verschillende donorvaders. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

De drieling werd 37 jaar geleden geboren nadat hun moeder een vruchtbaarheidsbehandeling had gekregen. De ouders wisten niet dat spermastalen van twee donoren vermengd waren.

,,Je zus is maar je halfzus en je broer je halfbroer", zo kregen Sofie, Stefanie en Bernhard Raeymaekers twaalf jaar geleden al te horen. Nu pas is duidelijk wie bij wie hoort. ,,De conclusie is onomstotelijk: een cocktail van spermastalen", zo stelt één van de zussen.

Professor genetica Jean-Jacques Cassiman stelt dat de controle in de jaren zeventig van de vorige eeuw minder strikt was dan nu. Cassiman wijst op de technologie die vandaag gebruikt wordt en die verschilt sterk van de vroegere technieken.

,,In de jaren 60 en 70 werden zaadcellen in de baarmoeder ingebracht en hoopte men dat daar een zwangerschap ging uit voortkomen. Ik kan mij inbeelden dat men daarmee in die tijd betere garanties wilde geven aan ouders dat het zou lukken, en dat men dus mengsels van verschillende donoren gebruikte", verklaart Cassiman.

De Belgische belangenvereniging voor donorkinderen herhaalt haar pleidooi om de anonimiteit van donorvaders op te heffen. Dat doet ook Cassiman, die wil dat kinderen altijd hun biologische ouders kunnen opsporen. Ook de drieling in kwestie eist dat.

,,Donorschap zou iets moois kunnen zijn. Wat het ergste wringt, is dat het een industrie is geworden die alleen de kinderwens van volwassenen invult. Ze staan niet stil bij wat dit doet met kinderen", zegt een van de drielingmeisjes. ,,Wat wij nu over onszelf ontdekt hebben, is de absurde kers op de taart."

In het buitenland zijn andere dergelijke gevallen bekend. De Belgische drieling bestaat uit twee vrouwen en één man. De zussen lijken niet echt op elkaar: de ene is blond, de andere donker en heeft een andere lichaamsbouw. ,,Ik dacht als kind dat ik misschien verwisseld was", zegt één van de zussen in De Standaard. Toen ze twaalf jaar geleden vernamen dat hun vader niet hun verwekker was, ging de bal aan het rollen.