Duikers hebben een bijzondere vondst gedaan in de Kronan, een gezonken oorlogsschip in de Zweedse Oostzee. Ze vonden een afgesloten pot met daarin waarschijnlijk een 340 jaar oude kaas.

Toen de duikers de pot mee naar de oppervlakte namen, kwam er door het drukverschil een vettige substantie door het deksel naar buiten. "We denken aan kaas of een ander zuivelproduct", zegt Lars Einarsson die het onderzoek naar het schip voor de kust van het eiland ÷land leidt.

Volgens Einarsson ruikt het mysterieuze goedje, met een op foie gras lijkende textuur, naar een combinatie van gist en de blauwe schimmelkaas roquefort.

De omstandigheden waaronder de kaas onder water werd bewaard waren ideaal. De Oostzee is niet zo zout dat de pot werd aangetast en ook lag er een beschermende laag sediment overheen.

Toch is het waarschijnlijk niet zo'n goed idee om de 340 jaar oude kaas op een toastje te smeren en er een flesje wijn bij open te trekken. "Dat zou ik niet aanraden", zegt Einarsson. "Er zullen een hoop bacteriŽn inzitten."

Het goedje is naar de landbouwuniversiteit in Uppsala gestuurd voor een analyse.

De Kronan zonk in 1676 tijdens een zeeslag tussen de Zweedse vloot en de Deens-Nederlandse armada. Door een te scherpe wending kapseisde het schip en kwam er vuur bij het buskruit voor de kanonnen. Dat ontplofte en blies de hele voorsteven weg.

Aan boord waren 800 man. Slechts 40 van hen konden het navertellen.
Foto