Na jaren graven hebben onderzoekers onder de grootste en belangrijkste Maya-tempel in de historische stad Palenque een tunnel blootgelegd. Volgens de archeologen werd de Inscriptietempel, waarin zich de tombe van de legendarische koning Pacal bevindt, bewust boven een bron gebouwd, zodat de geest van de heerser gemakkelijk naar de onderwereld geleid kon worden. Dat schrijft het magazine Time.

Palenque is wellicht een van de bekenste Maya-sites en wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. De oude stad telt tientallen tempels en gebouwen, waarvan de Inscriptietempel wellicht de bekendste is. De tempel werd tussen 683 en 702 na Christus gebouwd als grafkamer voor koning Pacal de Grote. Die heerste tussen 615 en 683 over de stadsstaat, die zich vandaag in de jungle bevindt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas.

Na vier jaar graven maakten onderzoekers gisteren in Mexico-stad bekend dat ze onder de tempel een tunnel hebben gevonden van onder de grafkamer naar het plein voor de tempel. Aan de andere kant van het plein bevindt zich het paleis waar Pacal en zijn voorgangers en opvolgers woonden. De tunnel is gemaakt van steen en ongeveer 60 centimeter breed en hoog.

Lees verder onder de foto.

De archeologen geloven dat het kanaal bedoeld was om de geest van de overleden heerser gemakkelijk naar de onderwereld te brengen. Tot nu toe ging de meeste aandacht naar de deksteen van het graf van Pacal. Die is goed bewaard gebleven en sommige onderzoekers menen in de inscripties Pacal te herkennen terwijl hij in een ruimteschip zit. Maar hoofdarcheoloog Arnoldo Gonzalez verwees die theorie gisteren naar de prullenmand. ,,Het heeft helemaal niks met ruimteschepen te maken. Nieuwe inscripties spreken over een god die de doden naar de onderwereld zal begeleiden door ze onder te dompelen in water".

Circel van leven
Pedro Sanchez Nava, directeur Archeologie aan het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis legde de link met een andere watertunnel die is gevonden in de oude stad Teotihuacan, nabij Mexico-Stad. ,,In beide gevallen stroomde water. Dat wijst op de allegorische betekenis van water, waar de cirkel van het leven begint en eindigt."

De graafwerken begonnen in 2012, nadat scans op een holle ruimte hadden gewezen en onderzoekers vreesden dat de tempel zou kunnen instorten. Tot hun verbazing ontdekten ze de tunnel, die bedekt was met drie lagen steen. Ook onder de grafkamer werden dezelfde stenen teruggevonden. Een verbinding tussen de kamer en de tunnel is (nog) niet gevonden. De archeologen gebruikten een robot met een camera in de tunnel om beelden te maken.
Foto