Met een nieuw materiaal kunnen wetenschappers vloeistoffen sorteren. Als ze het materiaal schuin plaatsen en er druppels van verschillende samenstellingen over laten glijden, blijven die steken op bepaalde plaatsen op het oppervlak, naargelang hun samenstelling. Dat kunnen dokters ook doen met bloeddruppels.

De ingenieurs vervaardigden een oppervlak dat bezaaid is met microscopisch kleine structuren van titaniumdioxide. Die structuren zorgen ervoor dat het materiaal alle vloeistoffen afstoot. Omdat titanium chemisch gevoelig is voor straling, konden ingenieurs de eigenschappen ervan veranderen door het te beschijnen met ultraviolet licht. Zo konden ze de afstotende eigenschappen verzwakken, waardoor ze een variatie op de plaat konden creëren.

Bij het onderzoek aan de Colorado State University liet een team ingenieurs onder leiding van Arun Kota druppels met verschillende concentraties ethanol over de hellende plaat glijden. De druppels met de hoogste concentraties bleven bovenaan steken, terwijl puur water de andere kant bereikte.

Hoe hoger de concentratie ethanol, hoe lager de oppervlaktespanning in de druppel en hoe hoger ze bleef steken. Op dezelfde manier kunnen ook bacteriën en aanwezige stoffen de oppervlaktespanning beïnvloeden, waardoor de plaat ze kan oppikken.
Dokters kunnen de nieuwe methode gebruiken om stoffen en bacteriën in het bloed te detecteren. Met behulp van op maat gemaakte plaatjes kunnen zij de samenstelling van een druppel achterhalen door te kijken hoe het bloed erover glijdt. Dat maakt het extreem simpel om ziekten in het bloed op te sporen.