In het bloed van de terroristen die zich 22 maart opbliezen tijdens de aanslagen in Brussel is TATP gevonden, een stof die wordt gebruikt bij het maken van bommen. Volgens Belgische onderzoekers kan dit een doorbraak betekenen voor toekomstige terreuronderzoeken. Daarbij kan via bloedafname bekeken worden of een terreurverdachte in contact is gekomen met de stof.

De aangetroffen concentraties van TATP in het bloed van de terroristen zijn daar via contact met de huid of inademing terecht gekomen. Belgische autorieiten denken dat ze met deze vondst mogelijk een nieuwe methode hebben gevonden om terroristen te ontmaskeren, meldt VTM Nieuws. Ook bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Londen op 7 juli 2005 werd de gevaarlijke stof gebruikt.

Dat terroristen hun toevlucht zoeken tot acetonperoxide of TATP (triacetontriperoxide) is geen toeval. Het product is een mengsel van stoffen die eenvoudig te verkrijgen zijn. De voornaamste bestanddelen zijn zwavelzuur (gebruikt als gootsteenontstopper), waterstofperoxide (onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel en bleekmiddel) en aceton (nagellakverwijderaar).

Een dosis TATP kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Er wordt nagedacht over speciale pakken om agenten in de toekomst tegen deze stof te beschermen. Voor de passagiers die op het moment van de aanslagen ter plaatse waren, is er volgens terreurexpert Faroek Özgünes geen gevaar. ,,Zodra er een ontploffing is, verdwijnt de stof TATP. Het is dus niet nodig om een screening te ondergaan.''